vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Marea Britanie: Un muncitor român a ajuns să doarmă prin trenuri după ce și-a rupt piciorul: „Nu aveam dreptul la concediu medical”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - marți, 22 octombrie 2019 Etichete: , , , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Mihai Călinescu are 29 de ani, se află în Anglia din anul 2015 și de atunci a schimbat trei locuri de muncă, dar după ce și-a rupt piciorul și a fost nevoit să stea cu el în ghips două luni de zile la rând, conaționalul nostru a rămas fără servici și fără un acoperiș deasupra capului. Tânărul român a fost constrâns apoi să doarmă prin gări și prin trenuri, în timp ce își căuta un nou servici.

„Am avut trei locuri de muncă de când sunt în Marea Britanie. Speram că voi primi vreun ajutor doar cât să mă ajute până mă voi pune din nou pe picioare”, a povestit Mihai pentru ziarul britanic Birmingham Mail.

- Continuarea după publicitate -

Mihai Călinescu, 29 de ani. Sursa foto: Birmingham Mail

Românul nostru a lucrat o perioadă și pentru filiala din Rugeley a uriașei companii internaționale Amazon, pe lângă celelalte două locuri de muncă și a fost angajat mereu cu contract de muncă peste tot, plătind de asemenea și taxele de rigoare statului britanic. Cu toate acestea, când Mihai și-a rupt piciorul, în luna martie a acestui an, a descoperit că nu avea dreptul la concediu medical. Când a decis apoi să demisioneze, convins fiind că va primi măcar șomaj de la statul britanic, s-a trezit că nu are nici acest drept.

„Am stat cu piciorul în ghips timp de două luni și de-abia puteam să merg la baie fără ajutor. Trăiam într-o casă cu mai multe persoane pe vremea aceea. Am plătit taxe de când am ajuns în țara asta, dar din păcate am fost abandonat. Nimeni nu ar trebui să se regăsească într-o situație în care să fie fără adăpost și obligat să trăiască prin trenuri. În acest moment încerc din răsputeri să găsesc un loc de muncă, dar situația este mai rea fără o adresă permanentă”,  a mai spus conaționalul nostru.

- Continuarea după publicitate -

„Am mers din tren în tren în timpul zilei, pornind din Birmingham și mergând prin toată regiunea. Aveam un loc unde să dorm puțin în siguranță și să stau la căldură. Mergeam pe toată rețeaua feroviară, trecând din tren în tren. La sfârșitul zilei mă dădeam jos din tren și dormeam pe o platformă până când trenurile de dimineață începeau să circule din nou. Am dormit în gara din Wolverhampton și în cea din Lichfield Trent Valley. Am început să călătoresc cu trenul pe rețeaua din Birmingham și apoi am făcut înconjurul regiunii. Bineînțeles că nu voiam să fiu nevoit să fac asta, dar trenurile mi-au oferit un adăpost și căldură. Nu am vrut să fiu nevoit să trăiesc pe străzi”, a mai adăugat românul pentru sursa citată.

În prezent Mihai doarme pe canapeaua unui prieten din Handsworth, West Midlands, dar spune că dacă nu va găsi un loc de muncă în curând va trebui să se întoarcă în România.

Jurnaliștii de la Birmingham Mail au contactat Departamentul pentru Muncă și Pensii (Department for Work and Pensions) și au primit următorul răspuns de la purtătorul de cuvânt al instituției:

„Oricine solicită un ajutor social va trebui să aibă o asigurare națională plătită pentru a avea acest beneficiu. Domnul Călinescu nu a lucrat în continuu în ultimii patru ani și de aceea nu are acest drept. Din moment ce dreptul său de a sta pe teritoriul Marii Britanii este bazat pe statutul său de persoană în căutarea unui loc de muncă, nu are dreptul la alte tipuri de beneficii pentru cei fără un loc de muncă. Cu toate acestea, l-am îndrumat către organizațiile locale de ajutorare. Aceste reguli sunt în vigoare dinainte de Referendumul Uniunii Europene și nu au fost schimbări pentru a avea aceste drepturi între timp.”