Medic român din Germania, numit șef al unei secții de psihiatrie la numai 34 de ani
Medicul de naționalitate română Violeta Andra Cărăușu, în vârstă de 34 de ani, a preluat recent conducerea secției de psihiatrie a clinicii Asklepios din orașul german Melsungen (landul Hessa), după plecarea medicului șef Peter Wulf la spitalul din orașul Lauterbach, situat în același land, informează HNA.
Violeta este familiarizată cu cele două secții de psihiatrie ale spitalului din Melsungen, deoarece tânăra doctoriță a fost acolo aproape de la început. Momentan, ea a preluat conducerea interimară a secției de psihiatrie.
Potrivit managerului clinicii Asklepios, Alexander Zietzsch, decizia finală despre cum vor continua lucrurile pe termen lung nu a fost luată, aceasta fiind încă în curs de dezbatere.
Sosit de la spitalul din Schwalmstadt, Wulf a fost medic șef la clinica din Melsungen timp de aproape doi ani. Acum, el este șeful departamentului de Psihiatrie și Psihoterapie la spitalul Eichhof din orașul Lauterbach, situat în districtul Vogelsberg.
Printre altele, Wulf și-a creat un renume prin utilizarea terapiei electroconvulsive (TCE) sau a terapiei electrospasmice. Doar un număr redus de spitale din Germania oferă acest fel de terapie. TCE este o terapie utilizată pentru a trata tulburările depresive severe și rezistente la terapia convențională.
Această terapie va continua și după plecarea lui Wulf, după cum afirmă medicul român. Cărăușu a câștigat multă experiență, lucrând destul timp cu fostul său medic șef. Pacienții din Melsungen au beneficiat foarte mult de pe urma acestei terapii electroconvulsive.
Din motive de continuitate a tratamentului, era extrem de importantă neîntreruperea terapiilor pacienților care sunt tratați la clinica din Melsungen. O parte importantă a terapiei este utilizarea TCE-urilor de întreținere, la intervale de până la maxim doi ani.
Violeta apreciază atmosfera foarte familiară din orașul Melsungen: „Avem o atmosferă grozavă, mă simt foarte confortabil”, spune ea. Acest fapt a făcut ușoară luarea deciziei, atunci când i s-a cerut să preia conducerea secției. Violeta locuiește în orașul Kassel din districtul cu același nume împreună cu soțul ei și fiica lor care s-a născut în urmă cu doar câteva luni.
„Suntem încântați că am ocupat postul vacant cu Violeta Cărăușu, medic din rândurile noastre”, a precizat managerul clinicii, Zietzsch. „După ce în urmă cu câteva luni au existat anumite blocaje pe partea medicală, departamentul de psihiatrie este acum în ordine: serviciile de fond sunt acoperite și operațiunile se desfășoară impecabil”, spune Zietzsch.
Doi specialiști, doi medici debutanți și doi psihologi au grijă de pacienții de pe cele două secții. În plus, există și asistente medicale, deși mai este nevoie de astfel de personal calificat.
În acest sens, persoanele interesate sunt binevenite să aplice. Practic, situația este foarte bună, spune Cărăușu. „Suntem în situația de a vedea fiecare pacient o dată pe săptămână timp de 45 de minute, ceea ce este foarte bine.
În afara secției de psihiatrie generală, clinica mai are un ambulatoriu al institutului de psihiatrie, precum și o secție închisă. Acolo sunt tratați pacienții care nu înțeleg boala, așa că sunt tratați sub supraveghere. Sunt disponibile 10 paturi în secția închisă a clinicii. Aceasta este rezistentă la evadare, monitorizată de camerele video de pe coridoare și chiar are câteva scaune într-o curte mică.
În departamentul de psihiatrie generală sunt tratați pacienții cu toate formele de boli mintale, de la anxietate sau depresie, până la demență.
În clădirea clinicii Asklepios, funcționează în calitate de chiriaș și o secție de zi a spitalului de psihiatrie Vitos Kurhessen din localitatea Bad Emstal, pentru ambulatoriile psihiatrice. Cărăușu descrie cooperarea dintre cele două entități medicale ca fiind excelentă.
Îngrijirea psihiatrică din districtul Schwalm-Eder din nord este, de asemenea, foarte bună. Există însă și timpi de așteptare în ambulatoriul din Melsungen, ce pot ajunge la două săptămâni. „Numărul persoanelor care au nevoie de ajutor psihiatric este în continuă creștere”, precizează medicul român, care regretă foarte mult timpii lungi de așteptare în cazul afecțiunilor psihiatrice.