Ministrul Muncii: Drepturile românilor din străinătate vor fi recunoscute în domenii precum pensiile, șomajul și alte prestații
Raluca Turcan, ministrul Muncii din România, a anunțat că țara noastră s-a alăturat unui consorțiu european pentru a proteja drepturile muncitorilor români care lucrează în străinătate.
Pe pagina sa de Facebook, Raluca Turcan a precizat că schimbul de informații va fi îmbunătățit, după ce România a decis să se alăture celor 22 de state membre ale Uniunii Europene reunite într-un consorţiu, coordonat de Institutul Național pentru Protecție Socială din Italia.
„Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate, în domenii precum pensiile, prestațiile de șomaj, prestațiile familiale, prestații ca urmare a unor accidente de muncă și boli profesionale, recuperarea creanțelor”, a scris Raluca Turcan pe pagina de Facebook.
România a decis să se alăture celor 22 de state membre ale Uniunii Europene reunite într-un consorțiu coordonat de Institutul Național pentru Protecție Socială din Italia, între care funcționează un schimb permanent de informații prin sistemul informatic – „Electronic Exchange of Social Security Information” EESSI în domeniile amintite.
„Oferim astfel garanția că orice român care se deplasează într-o țară din interiorul Comunității, precum și persoanele aflate în întreținere sau urmașii, își păstrează drepturile și avantajele dobândite”, a mai adăugat ministrul muncii.
Decizia României de a se alătura acestui consorțiu vine în contextul în care gestiunea sistemului informatic, realizată în ultimii 10 ani de către Comisia Europeană, a fost transferată statelor membre, urmând ca acestea să decidă modul în care o vor realiza – fie individual, fie împreună.
Schimbul de informații în domeniile amintite se va face prin intermediul a patru instituții cu acces la sistemul EESSI: Casa Națională de Pensii Publice, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială, care folosesc aceeași aplicație dezvoltată de Comisia Europeană și pusă la dispoziția statelor membre, gratuit.
Ministerul Muncii a fost desemnat drept autoritate contractantă, pentru a putea astfel definitiva includerea României în consorțiul statelor coordonate de Italia.