Ministrul Muncii l-a întâlnit pe ambasadorul Italiei în România: pensiile românilor din străinătate nu vor mai suferi întârzieri
Violeta Alexandru anunță pe pagina oficială de Facebook că a mai făcut un pas important spre rezolvarea situației pensiilor pentru românii care au lucrat sau lucrează încă în străinătate. Ministrul Muncii precizează că a identificat problemele care generează întârzieri mari la calcularea pensiilor pentru românii care au lucrat în străinătate.
„Un lanț întreg de probleme generează întârzieri de 1 an, 2 și chiar 3 în stabilirea dreptului la pensie pentru românii care lucrează (și) în străinătate. Personalul din casele de pensii se implică dar se lucrează rudimentar, se comunică dificil cu omologii din străinătate, din țările în care muncesc românii noștri. Cu toate acestea, depășim curând etapa: nu se poate. Se pot recupera întârzierile!
Am mai făcut un pas, invitându-l pe Excelența Sa, domnul Marco Giungi, Ambasadorul Italiei în România la o discuție axată pe soluții de rezolvare. Am discutat pe cazuri concrete; vor fi contactate autoritățile italiene. Eu știu ce trebuie făcut aici, în România. Sunt probleme despre care se știa de ani de zile, doar cine nu a vrut să le vadă nu le-a văzut.
Urmăresc efectele acestei discuții cu Excelența Sa și mă pregătesc, funcție de evoluția lucrurilor, pentru următoarea acțiune prin care să ajut la recuperarea acestor întârzieri.
Urmează să mă ocup de situația românilor din Spania,” este mesajul Violetei Alexandru.
La postarea Ministrului Muncii, românii aflați la muncă peste hotare comentează:
„Am depus dosarul de pensie la 02 februarie 2018 – scrie Elena – am 5 ani din Italia pentru completarea vechimii, aici în România. De atunci tot aștept să vină pensia, dar în zadar! Am pierdut orice speranță că într-o zi îmi va sosi această pensie!”
Din Israel, Dina vine cu o rugăminte: „D-na ministru, vă rog în numele meu și al celor care au lucrat, sau încă lucrează în Israel implicați-vă și pentru situația din Israel. Aici lucrurile sunt mult mai complicate. Mulțumim mult! Succes în toate demersurile! Așteptăm intervenția dumneavoastră!
Florin: „Și în Austria același lucru se întâmplă.”
Doina din Italia specifică într-un comentariu extrem de apreciat: „Stimtă d-na ministru!! Poate știți acum câtă grijă are Italia de persoanele vârstnice, îndeosebi primăriile (cu ajutorul guvernului și a legilor, desigur)!! De la bani pentru plata badantelor, până la cârpe pentru toate necesitățile… Scaune electrice pentru dizabili, medicamente, doctori la domiciliu, asistente pentru companie și tratament, reduceri uriașe pentru cei ce pot face vizite, chiar și alimente, pampers, tot ce au nevoie le asigură primăriile!!
Nu știu dacă vă puteți imagina cum trăiește o persoană singură cu 704 lei, dar ca să ai grijă de programul „Rabla” și să nu ai grijă de bătrânii țării, mi se pare injust, intolerabil, inuman!!!
SUCCES în activitate, multă sănătate !!”