vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Muncitori români plecați la muncă în străinătate, obligați să locuiască în locuințe fără apă caldă și supraaglomerate

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - marți, 23 mai 2023 Etichete: , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Mai mulți muncitori de naționalitate română din zona Perth și Kinross din Scoția au fost obligați să locuiască în spații de cazare supraaglomerate.

Într-unul din cazuri, nu mai puțin de nouă persoane locuiau într-o proprietate cu două dormitoare, care nu avea apă caldă și nici mașină de spălat, iar muncitorii dormeau pe saltele așezate pe podea.

- Continuarea după publicitate -

După cum relatează publicația britanică The Herald, săptămâna trecută a fost plină de acțiune pentru mai multe agenții scoțiene care au verificat condițiile de trai ale străinilor veniți la muncă în Perth și Kinross.

Verificările acestor agenții au fost declanșate după ce anumite îngrijorări despre un eventual trafic de persoane au fost ridicate către Gangmasters and Labor Abuse Authority (GLAA), autoritate britanică a cărei activitate se referă la protecția lucrătorilor vulnerabili și exploatați.

Alături de poliție, pompieri și membrii Consiliului Perth și Kinross, GLAA a efectuat 23 de vizite în întreaga zonă. Aproximativ o treime (30%) dintre proprietățile verificate au fost identificate ca fiind supraaglomerate.

- Continuarea după publicitate -

Un număr de 54 de muncitori de naționalitate română au fost interogați în cadrul acestei acțiuni și au fost rugați să completeze chestionarele oferite de autoritate.

Unii dintre ei și-au exprimat îngrijorarea pentru faptul că nu au primit niciun „fluturaș” de salariu de la angajatori, în timp ce autoritățile i-au informat pe muncitorii interogați cu privire la drepturile lor ca și angajați și dreptul la salariul minim național.

Fiona Panetta, ofițer investigator la GLAA a declarat: „Am efectuat operațiunea după ce am primit sesizări că lucrătorii români, care se prezentau drept fără adăpost autorității locale, ar putea fi victimele traficului de persoane în Marea Britanie și exploatați”.

„Investigațiile noastre sunt încă într-un stadiu incipient, dar intenționăm să revizuim toate chestionarele și conturile primite și vom aborda orice probleme identificate”, a continuat Panetta.

Ea a dezvăluit că mai mulți muncitori au susținut că nu au primit niciun document de plată a salariului sau că nu au știut ce bani le-au fost plătiți, chestiuni ce vor fi corectate de autoritatea pe care o reprezintă (GLAA).

- Continuarea după publicitate -

„Cooperarea cu partenerii noștri este cu adevărat esențială pentru a ne asigura că muncitorii vulnerabili sunt protejați și că toate problemele potențiale sunt investigate și abordate în detaliu”.

Tom McEwan, consilierul desemnat pentru locuințe și bunăstare socială în Perth și Kinross a caracterizat constatările vizitelor fiind „extrem de dezamăgitoare”.

Consilierul a promis că autoritățile locale vor sprijini sănătatea și bunăstarea tuturor rezidenților din această zonă, iar ofițerii care se ocupă de locuințe vor face totul pentru a se asigura că orice probleme întâlnite vor putea fi rezolvate rapid.

„Este extrem de dezamăgitor că aproape o treime din proprietățile private vizitate săptămâna trecută au fost supraaglomerate și vom lua întotdeauna măsurile corespunzătoare atunci când va fi nevoie”, a explicat McEwan.

- Continuarea după publicitate -

„Nimeni nu ar trebui să locuiască în spații de cazare înghesuite, fără facilități de bază și vom vorbi cu proprietarii despre responsabilitățile lor față de chiriași și despre necesitatea de a ne garanta că proprietățile lor sunt folosite în siguranță”, a promis consilierul.