O mamă româncă din Anglia luptă pentru drepturile activiștilor anti-avort: „Fără ei nu aș fi avut-o pe fetița mea”
O femeie româncă din Marea Britanie a făcut un apel către Curtea Europeană a Drepturilor Omului împotriva unei ordonanțe de la primărie menită să împiedice grupurile civice anti-avort să demonstreze, să se roage și să ofere ajutor femeilor care merg la spital cu scopul de a scăpa de o sarcină neașteptată și nedorită.
Alina Dulgheriu are 36 de ani și este mama unei fetițe în vârstă de 8 ani pe care spune că a adus-o pe lume cu ajutorul activiștilor anti-avort.
La argumentele legale bazate pe drepturile la libertatea de gândire, exprimare, religie și asociere, avocații care o vor reprezenta pe Alina Dulgheriu la CEDO, vor putea adăuga un argument existențial concret: Sarah, fiica de 8 ani pe care Alina o crește singură, s-a născut datorită ofertei de ajutor pe care voluntarii asociației Good Counsel i-au propus-o în timp ce urma să intre în clinica Marie Stopes International din centrul Londrei pentru a pune capăt sarcinii.
Acesta este motivul pentru care Alina a hotărât să se implice și să apeleze la măsuri legale atunci când, în aprilie 2018, administrația locală din Ealing (West London) a emis un ordin de protecție a spațiului public (Pspo) care interzice orice semne de rugăciune, distribuție de informații sau orice formă de exprimare a opiniei în preajma unei clinici de avort.
Înalta Curte din Marea Britanie a decis să interzică activitățile voluntarilor.
Mama româncă a apelat mai întâi la Înalta Curte de Justiție engleză care a recunoscut încălcarea drepturilor fundamentale la libertatea de exprimare și de întrunire, dar ordinul de protecție a spațiului public emis de primărie nu a putut fi ignorat deoarece respecta Legea privind comportamentul antisocial din 2014. Sprijinită de un membrii asociației și un grup de avocați, mama româncă a contestat decizia și a făcut apel la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, informează site-ul ADF International.
Alina Dulgeriu este originară din Brașov și trăiește în Marea Britanie din anul 2009.
A lucrat ca babysitter pentru 100 de lire sterline pe săptămână, plus mâncare și cazare la o familie din Ealing. În 2011, a descoperit că era însărcinată imediat după ce iubitul ei nigerian a părăsit-o. Sfătuită de tatăl copilului și de fostele prietene să pună capăt sarcinii, a apelat la medicul personal, la Biroul de Consiliere pentru Cetățeni și la Marie Stopes International pentru a afla ce ar fi mai bine să facă în situația disperată în care se afla. Peste tot, răspunsul a fost același: să avorteze.
În momentul în care urma să intre în clinică pentru a pune capăt sarcinii, Alina a fost oprită la intrare de către un activist care i-a oferit imediat posibilitatea unui ajutor concret pentru a putea aduce pe lume copilul. „Dacă nu ar fi fost acolo și nu s-ar fi apropiat de mine să-mi vorbească, sunt sută la sută sigură că aș fi mers până la capăt cu avortul”, a spus Alina. Ea a acceptat ajutorul asociației pro-life, în timp ce a continuat să lucreze ca babysitter fără a-și informa angajatorii că este însărcinată. Când acest lucru a fost descoperit, în fața refuzului femeii de a avorta, familia la care lucra a concediat-o. Singură, fără locuință și în a patra lună de sarcină, Alina a reușit să se mute într-un apartament datorită ajutorului primit de la asociația Good Counsel, care i-a plătit chiria timp de 10 luni, oferindu-i timp să-și reorganizeze viața.
„Fetița mea este astăzi aici datorită sprijinului emoțional care mi-a fost oferit exact la intrarea în clinica unde urma să avortez. Fac apel la CEDO pentru ca acest ajutor să nu fie refuzat altor femei. Este inadmisibil ca o primărie să transforme într-un act ilegal susținerea oferită unei mame cu scopul de a păstra și a aduce pe lume copilul pe care îl poartă în pântece”, a declarat femeia româncă.