vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


O tânără de origine română este cea mai bună jucătoare de șah din Elveția

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Informații utile Știri - joi, 14 ianuarie 2021 Etichete: , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Frumoasă și inteligentă: Lena Georgescu spulberă toate stereotipurile existente despre jucătorii de șah. Născută la Berna din tată român și mamă elvețiancă, a devenit cea mai bună jucătoare de șah din Elveția și speră că, serialul de succes difuzat pe Netflix «The Queen’s Gambit» va crește apetitul tinerilor pentru acest sport.

Lena Georgescu, 21 de ani, cea mai bună jucătoare de șah din Elveția. Foto: www.schweizer-illustrierte.ch

- Continuarea după publicitate -

În vârstă de 21 de ani, Lena nu corespunde stereotipului standard al jucătorului de șah, care este un bărbat în vârstă. Cu o apariție încântătoare și o atitudine deschisă, tânăra de origine română se numără printre puținele jucătoare de top din lume, iar în Elveția se află pe primul loc la categoria femei.  Este campioană elvețiană din 2017 și vicecampioană elvețiană en-titre, dar nu îi stă în fire să se laude cu aceste titluri.

Lena a învățat să joace șah de la tatăl ei, un bărbat născut în România, dar care s-a stabilit în Elveția în anii ’90. În prezent, conaționalul nostru conduce o clinică de psihiatrie în această țară în timp ce mama Lenei, cetățeană elvețiancă, este specializată în științe sociale și activează în cadrul sistemului de justiție.

Pe când avea doar nouă ani, Lena a fost înscrisă în clubul de șah din Berna. Acolo i-a fost recunoscut imediat talentul și părinții ei au fost sfătuiți să o stimuleze în aprofundarea acestui sport.

- Continuarea după publicitate -

«Dar mama și tatăl meu sunt opusul genului de părinți prea ambițioși, pe care îi puteți vedea adesea în cazul sporturilor de top», a mărturisit Lena pentru publicația elvețiană Schweizer Illustrierte.

Lucrarea ei de absolvire a avut ca temă: «Importanță părinților pentru cariera de jucător de șah a copilului». Lenei i-ar fi plăcut să devină înotătoare sau să practice gimnastica artistică, dar școala e pe primul loc în familie, la fel ca și în cazul fratelui ei de 17 ani. Cu toate acestea, ambii copii au beneficiat de susținerea părinților.

«Mama mă însoțește la turneele de șah – chiar și la Londra. În timp ce eu joc, ea vizitează orașul», a mai declarat Lena.

Timp de un an, tânăra jucătoare profesionistă de șah s-a plimbat prin întreaga lume.

«Dar asta a fost totuși prea mult pentru mine. Îmi place foarte mult să joc șah, dar dacă nu fac altceva, am așteptări prea mari față de mine», a spus Lena.

- Continuarea după publicitate -

De trei semestre, Lena studiază informatică și matematică la Universitatea din Berna. «Este o coincidență, pentru că nu am fost atrasă de nimic altceva», a spus ea.

Tânăra de 21 de ani dedică astfel până la trei ore pe zi pasiunii sale pentru șah. «Mă fascinează faptul că nu mă opresc niciodată din învățat, că descopăr mereu alte posibilități și că mereu am parte de surprize la sfârșitul unui joc.»

Lena are instalate pe telefonul său 16 aplicații pentru jocul de șah. Ea nu a vrut să dezvăluie, însă, cât timp petrece în fața ecranului: «Prea mult!», doar atât a îndrăznit să spună. Acesta este, însă, și efectul situației generate de pandemia de coronavirus. Practic, cu jocul de șah își ocupă toată ziua. Fie citește știri pe această temă, fie răsfoiește una din zecile de cărți din bibliotecă. Ba chiar și când visează, tot despre șah e vorba.

«Mai ales coșmaruri: visez că telefonul meu mobil începe să sune în mijlocul unui joc și nu se oprește, sau că pierd în fața anumitor persoane», a mai mărturisit Lena.

- Continuarea după publicitate -

Și bineînțeles că a văzut deja serialul de succes despre difuzat de Netflix, „The Queen’s Gambit”. Concluzia ei: «E făcut bine!» «Gambitul reginei», prezentată foarte des în serial, ar fi cea mai des întâlnită opțiune de deschidere a jocului, în cazul căreia ar exista variante multiple. La rândul său și Lena își surprinde adversarii, în repetate rânduri, cu această deschidere de joc.

Recent a jucat la un turneu mixt în Danemarca unde a fost o provocare pentru să ea să joace cu bărbați și se simte în continuare stimulată de competiția mixtă. «Devin mai bună în competițiile mixte.» Ea are un partener de antrenament foarte bun; prietenul ei danez este și el un jucător de șah profesionist.

El este și motivul pentru care, în prezent, Lena nu citește doar cărțile de șah, ci depune un efort pentru a-și îmbogățu vocabularul. «Învăț și limba daneză. De obicei este frustrant când sunt cu el și familia lui, nu înțeleg nimic.»

În timpul primului lockdown din primăvara anului trecut ea s-a aflat mult timp în Danemarca. Cei doi se întâlnesc cel mai des în timpul turneelor – adesea în locuri din Europa.

«Noi, jucătorii de șah, suntem niște vagabonzi rătăcitori.»