Pensia comunitară: Casa de Pensii criticată de Ministrul Muncii din România pentru lipsa de comunicare cu cetățeanul
„Spania – se lucrează să se rezolve ultimele 4 dosare de pensie cu termen mult depășit. Din sutele de restanțe pe care le-am găsit. Dacă nu mă ocupam de ele, nu ar fi știut multă lume că există. 180 rămase în lucru din miile de dosare pentru Italia. 2 cazuri restante pentru Portugalia. Nu renunț până nu ajungem la ZERO restanțe”, a scris recent într-o postare pe Facebook Ministrul Muncii din România, Violeta Alexandru, referindu-se la marile întârzieri pe care le înregistrează soluționarea dosarelor de pensie comunitară.
Ministrul Muncii a criticat în continuare lipsa de comunicare între Casa de Pensii și solicitant în cazul românilor care au lucrat în străinătate, precum și atitudinea arogantă a funcționarilor care găsesc mereu scuze pentru întârzierile foarte mari ce sunt înregistrate în soluționarea dosarelor de pensie comunitară. De asemenea, ministrul român a făcut un apel către toți solicitanții de pensii comunitare, să facă astfel încât să depună toate documentele necesare și obligatorii pentru ca dosarul să se soluționeze cât mai rapid.
Violeta Alexandru este de părere că cele mai multe întârzieri în soluționarea pensiilor comunitare se produc din cauza lipsei de comunicare între casele de pensii și solicitant.
„Se înregistrează cererea de deschidere a dosarului de pensie și se lucrează dosarul după prea mult timp. Se rezumă totul, în primă instanță, doar la a primi documente, a le da număr de înregistrare și a le îndosaria. Nu se comunică cu pensionarii din momentul în care se depune dosarul. Vreau o schimbare de atitudine și voi ajunge acolo, cu toată opoziția din sistem. Cei care sunt performanți au văzut că nu au niciun motiv să se teamă. Când văd performanță, le mulțumesc”, a scris Violeta Alexandru.
Sunt întârzieri pentru că nu se comunică cu pensionarii: „Mă întreb de ce lucrezi în casele de pensii dacă nu îți place să ajuți oamenii?”
Lipsesc documentele atașate cererii. Se pot rezolva întârzierile dacă există voință, implicare activă. Când rezoluția asupra unui dosar este că lipsesc documente – atunci e clar că acel dosar are șansa să zacă mult și bine pe biroul funcționarilor de la casa de pensii. Ceea ce mă deranjează este că nu au cultura relaționării cu pensionarul/solicitantul. De ce? Vor găsi diverse explicații – că sunt aglomerați de multe sarcini, că nu este rolul lor, că solicitanții nu înțeleg chiar dacă le spui ce documente să aducă. Aici este rolul meu să determin schimbarea de atitudine care să rămână pe viitor ca mecanism curent de lucru în casele teritoriale de pensii.
Transmit rugămintea către solicitanții de pensii comunitare să facă tot posibilul să adune toate documentele necesare pentru calcularea stagiului de cotizare/a vechimii în muncă (carnetul de muncă, adeverințe de la angajatori) și să ofere informațiile, de o manieră completă și lizibilă, legate de datele de identificare (nume/adresa/telefon, cod fiscal, CNP etc.). Amintesc faptul că în cazul în care carnetul de muncă s-a deteriorat sau nu poate fi găsit, am reglementat posibilitatea, ca ultimă șansă, de a solicita CNPP să identifice copia scanată în baza de date (care, din păcate, a fost realizată necorespunzător în anul 2015)”, a mai adăugat ministrul.