vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Polițiști de frontieră acuzați că au luat șpagă pentru a scăpa de carantină români care se întorceau din Germania

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Știri - marți, 28 aprilie 2020 Etichete: , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Doi polițiști de frontieră sunt acuzați că ar fi luat șpagă pentru a nu trimite în carantină mai mulți români care se întorceau din Germania. Agenții au fost ridicaţi marţi, 28 aprilie, de poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bihor, direct din ghereta din Punctul de Frontieră, scrie Bihoreanul.

Cei doi subofiţeri sunt anchetaţi pentru că au pretins şi primit bani de la mai multe persoane care s-au întors din Germania înainte de sărbătorile de Paști, atestând, în schimbul sumelor, că aceştia sunt şoferi de TIR pentru a nu intre în carantină, ci doar în izolare la domiciliu.

- Continuarea după publicitate -

Conform ordonanţelor militare, conducătorii autovehiculelor de transport marfă nu intră în carantină, ci în izolare, după ce se întorc din curse.

„Taxa” percepută de poliţiştii de frontieră din Borș era de 50 euro/persoană. Cei doi poliţişti au fost conduşi la sediul Inspectoratului de Poliţie Bihor, pentru a fi audiaţi de un procuror.

Acuzațiile de luare de mită vin în contextul pandemiei de coronavirus.

- Continuarea după publicitate -

Foto: Bihoreanul

Luarea de mită presupune fapta funcţionarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri și se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta.

Pentru a constitui infracțiune, este necesar ca banii sau foloasele oferite să fie „în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri” de către funcționarul public căruia îi sunt promise foloase necuvenite.