vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Președintele Klaus Iohannis a desemnat un nou prim-ministru în urma consultării cu partidele politice

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din România Știri - miercuri, 26 februarie 2020 Etichete: , , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Florin Cîțu, fostul ministru al Finanțelor din România în Guvernul Orban a fost desemnat miercuri, 26 februarie 2020, prim-ministru al României de către președintele Klaus Iohannis în urma consultărilor cu liderii partidelor parlamentare. Săptămâna trecută președintele îl desemnase premier pentru a doua oară pe Ludovic Orban, după ce Guvernul condus de acesta a fost demis prin moțiune de cenzură, dar Parlamentul nu a acordat votul de încredere pentru un nou guvern condus de același om politic.

Consultările președintelui Iohannis cu partidele politice au durat patru ore, transmite Mediafax, iar în urma acestora a decis să-l desemneze prim-ministru pe Florin Cîțu din PNL, ministru al Finanțelor în guvernul demis recent. Acesta are acum răspunderea de a veni cu un program de guvernare și o echipă de miniștri care să administreze țara până la următoarele alegeri parlamentare care se vor ține în acest an.

- Continuarea după publicitate -

„După consultări am decis deja să fac o desemnare pentru a mişca lucrurile aşa încât să nu ne blocăm politic. Astăzi am decis să desemnez pentru poziţia de prim-minsitru pe domnul Vasile Florin Cîţu, care se va prezenta cred, curând, în faţa Parlamentului cu o echipă şi un program de guvernare”, a spus Iohannis.

Parlamentul României trebuie acum să audieze miniştrii propuşi şi să dea vot de învestitură în termen de 15 zile. Între timp, președintele României a ținut să facă o scurtă enumerare a evenimentelor care l-au convins să-l desemneze pe Florin Cîțu premier.

„Am încheiat sesiunea de consultări cu partidele parlamentare şi cred că e bine să recapitulăm pe scurt de ce am ajuns, iar, la consultări şi desemnări. PNL a constituit un guvern care s-a apucat să repare lucrurile stricate. Guvernul Orban a avut o agendă reformatoare. Acest lucru nu a fost dorit de PSD, care s-a opus vehement reformelor promovate de guvernul Orban. PSD a reuşit să adune o majoritate care a trecut o moţiune de cenzură în Parlament. Apoi am desemnat un prim-ministru şi PSD a început să tergiverseze lucrurile în Parlament”, a mai spus Iohannis.

- Continuarea după publicitate -

Florin Cîţu este relativ nou în PNL, acesta devenind finanțistul liberalilor după înscrierea în partid care a avut loc în 2016, după intrarea în Parlament a organizației politice. S-a remarcat prin conflictul deschis cu fostul ministru al Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, iar relația sa negativă cu cei din PSD i-a adus un aviz la fel de negativ la audierile pentru postul de ministru al Finanțelor în Guvernul Orban.

Născut în 1972, Florin Cîțu a studiat economie la Grinnell College, în Statele Unite ale Americii, este doctorand în macroeconomie și economie internațională la Iowa State University și are un master în economie la această Universitate. A lucrat apoi ca economist pentru Banca Națională a Noii Zeelande (2001-2003) și pentru Banca Europeană de Investiții, Luxemburg (20003-2005), ulterior devenind economist șef și apoi Head of Financial Markets la ING Bank, București (2006-20011). Este membru în Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din data de 1 februarie 2018, precum și membru al Comisiei pentru afaceri europene începând cu 24 septembrie 2018.

Cîţu l-a acuzat pe fostul ministru de Finanțe din PSD, Eugen Teodorovici, că prin numirea sa în conducerea Băncii Internaționale de Investiții a Rusiei, aceasta are statut privilegiat, nu plătește impozite şi nu e reglementată de BNR. Teodorovici s-a apărat spunând că banca în cauză nu plătește taxe în România deoarece nu are sediul în țară.

Cîţu a avut de asemenea poziții publice care i-au nemulțumit chiar şi pe cei din PNL, în special când a criticat „privilegiile” angajaților de la stat și a cerut taxarea suplimentară a angajaților la stat, renunțarea la vouchere, tichete de vacanță, sporuri și pensii speciale. Atât în ianuarie 2018, cât și în ianuarie 2019, Florin Cîțu a anunțat că Guvernul PSD negociază în secret un nou împrumut la FMI, ipoteză care nu s-a confirmat.