vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Publicație spaniolă despre Timișoara: „Mica Vienă a României. Un oraș vibrant, cultural și fermecător”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Cultură Din diaspora Informații utile Știri - vineri, 21 august 2020 Etichete: , , , ,

- Conținut sponsorizat -

„Timișoara este un oraș vibrant, cultural și fermecător”, scrie ziarul spaniol La Vanguardia despre capitala Banatului.

Potrivit sursei citate, Timișoara are acea notă unică prin care invită oamenii să o viziteze și să-i afle istoria, păstrând încă urme vizibile ale diferitelor sale culturi: Imperiul Otoman, Imperiul Austro-Ungar și trecutul comunist.

- Continuarea după publicitate -

„Românii sunt oameni calzi, le place să poarte conversații și sunt gazde excelente. Amabilitatea, bucătăria delicioasă și faptul că este o destinație cu costuri reduse reprezintă combinația perfectă pentru o călătorie scurtă sau de weekend. Vă recomandăm să vă plimbați pe străzile sale și să-i descoperiți, astfe, frumoasele colțuri… Veți rămâne fascinați de traseul pe care vi-l propunem. Este cel mai bun mod de a simți aerul acestui loc minunat! Un plan ideal pentru primăvară, deoarece temperaturile sunt plăcute, malurile râului Bega sunt pline de viață, iar natura este îmbrăcată într-un un verde viu. Timișoara este recunoscut drept orașul parcurilor, deoarece este plin de grădini și zone verzi, cel mai cunoscut fiind Parcul Rozelor, cu peste 1.200 de specii, pe care nu-l puteți rata”, mai scrie sursa citată.

Publicația spaniolă recomandă ca plimbarea prin Timișoara să fie începută din Piața Unirii

„Orașul este denumit și „Mica Vienă” a României și poartă această denumire datorită asemănării sale arhitecturale cu orașul austriac, precum și a operelor interminabile construite în același stil de către cei mai buni maeștri ai Imperiului Austro-Ungar. Dar să începem cu Piața Unirii, care este situată în centrul istoric și a fost construită de dinastia Habsburgilor în perioada de început a orașului.

În jurul pieței se află clădiri iconice în stil secesionist – numele dat modernismului din Austria și România. Casa Brück are o fațadă plină de culori și forme curbe, o dovadă a arhitecturii de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. La parter se află o farmacie veche care păstrează mobilierul din vremea respectivă.

- Continuarea după publicitate -

La câțiva metri distanță putem vedea o altă clădire frumoasă, și anume casa Emmer. În aceeași zonă se află și Muzeul de Artă, cu același tip de construcție. Străzile pietruite și ansamblul de clădiri în stil baroc și secesionist fac din oraș o adevărată bijuterie.

Catedrala romano-catolică sau Catedrala Sfântul Gheorghe este situată pe o parte a pieței; este o clădire galbenă care impresionează prin frumusețea sa. A fost un simbol al apropierii dintre Habsburgi și Biserica Catolică. La câțiva metri distanță se află Episcopia Ortodoxă Sârbă, de asemenea impresionantă și uimitoare. În centrul Pieței Unirii se află Coloana Sfânta Treime, construită în secolul al XVIII-lea, iar astăzi este unul dintre locurile cele mai publicate pe Instagram.”

„Timișoara, orașul avangardei europene”

„Memorialul Revoluției din 1989 – situat pe strada Oituz – comemorează faptul că Timișoara a fost primul oraș care s-a ridicat împotriva dictatorului Nicolae Ceaușescu. Acum este un centru de cercetare cu arhive și informații istorice despre revoluția românească. Rebeliunea din luna decembrie a aceluiași an a răsturnat regimul comunist din România, dar cu o vărsare de sânge și o represiune brutală care a durat câteva zile. Urmele epocii comuniste pot fi văzute în jurul centrului istoric unde există clădiri construite în stil sovietic.

Revoluția din 1989 împotriva comunismului a avut un efect de domino, răspândindu-se în restul țării, precum și în alte țări din Europa de Est. Orașul este un simbol național al modernismului și al rebeliunii. Muzeul Consumatorului Comunist expune un număr variat de obiecte care aparțineau vremii respective. Denumirea sa este o ironie care servește la amintirea perioadei controlului de stat asupra consumului. Accesul în acest spațiu vintage este liber și gratuit și vă permite să călătoriți în era comunistă prin obiectele anilor optzeci care sunt expuse acolo, cum ar fi radiouri, timbre și un pian în camera principală, printre alte obiecte „retro”.

Există o mișcare culturală importantă, precum și o propunere educațională interesantă, care îi face pe mulți tineri să aleagă Timișoara ca destinație pentru studii și formare. Nu degeaba este „Capitala culturii europene 2021” pentru mediul său multicultural și pentru conducerea sa în toate domeniile artei: galerii, teatre, muzică, operă, balet, spectacol, arte plastice și arhitectură, acestea fiind un bun exemplu în acest sens.

- Continuarea după publicitate -

Orașul a fost unul dintre precursorii în arhitectura secesiunii. Mișcarea a fost fondată de un grup de artiști vienezi și primul său președinte a fost celebrul Gustav Klimt. Se caracterizează prin ruperea cu cele mai conservatoare linii de pictură, muzică și arhitectură. Piața Unirii este una dintre cele mai colorate și acolo găsim clădiri construite după principiile acestei școli.

Pe de altă parte, Timișoara a fost primul oraș care a avut electricitate publică în 1884. Din acest motiv, are un monument dedicat becului. În plus, a avut primul tramvai tras de cai din Europa.”

La Vanguardia continuă apoi recomandările cu informații despre Piața Victoriei

„Opera Națională Română este amplasată la începutul Pieței Victoriei și împarte aceeași clădire cu Teatrul Național Mihai Eminescu. Locul a fost și scena în fața căreia peste 40 de mii de români au demonstrat că au răsturnat comunismul. Cele două instituții sunt renumite pentru activitatea culturală de avangardă și mulți artiști se mută în Timișoara pentru a munci și a-și construi o carieră.

Piața este o potecă pietonală, cu un bulevard mare în centru, unde puteți găsi un număr mare de baruri, restaurante și cafenele pentru a vă relaxa și a gusta mâncărurile delicioase.

- Continuarea după publicitate -

Pe drumul către Catedrala Mitropolitană Ortodoxă veți vedea o replică a sculpturii Lupul Capitolină, un cadou pentru România din partea Italiei, care evocă originea comună a ambelor popoare. Câțiva metri mai departe, puteți admira magnifica catedrală, vizitată de localnici în weekend pentru a se ruga și a participa la slujbe. Altarul este decorat în stil baroc. Românii consideră catedrala ca o icoană națională ortodoxă.

Mergând la pas dimineața puteți vedea mulți copii care hrănesc porumbeii. Un tur minunat pentru a vă relaxa și a vă bucura!”

Piața Libertății și vechea sinagogă

„Piața Libertății se află la jumătatea distanței dintre principalele piețe ale centrului istoric și este cea mai veche piață din Timișoara. Într-una dintre clădirile din jurul său se află vechea primărie aflată în funcțiune în secolul al XVIII-lea. În lunile reci, este locul unde se află un patinoar.

Sinagoga evreiască din Cetate – așa este cunoscut centrul istoric din Timișoara – reprezintă un alt punct de reper proeminent în apropierea pieței. Înainte de al doilea război mondial, comunitatea evreiască era formată din paisprezece mii de oameni care se reuneau în frumoasa sinagogă. Templul în stil maur este în curs de reparații pentru a deveni un spațiu multifuncțional. Puțin mai retrasă, se ascunde sinagoga din cartierul Fabric, aflată în stare de abandon, dar cu o fațadă încă senzațională.

- Continuarea după publicitate -

Un alt colț special este strada Alba Iulia, decorată cu umbrele colorate, majoritatea vizitatorilor profitând de frumosul montaj pentru a face fotografii cu suveniruri.”

Și câteva precizări despre gastronomia noastră din partea publicației spaniole…

„Gastronomia românească este legată de o varietate de arome care provin din influențele culturale ale diferitelor popoare care au ocupat-o. Încercați mitetii, care sunt niște rulouri din carne la grătar asemănătoare cu kebab-urile turcești, precum și baclavalele care sunt niște deserturi cu nuci în foi de aluat, ambele mâncăruri fiind de influență otomană.

Cele mai cunoscute dintre delicatesele dulci sunt papanașii, un aluat prăjit acoperit cu un sos de căpșuni și smântână. Cuvântul provine din limba latină și înseamnă „mâncare pentru copii”.

O altă delicatesă este zacusca, care este un amestec tipic de legume și vinete care se prepară în sezonul recoltei de legume. De asemenea, românii mănâncă multe supe, precum mujdeiul de usturoi, un bulion de usturoi. În plus, carnea de porc este prezentă în aproape toate rețetele. Rața este servită pentru ocazii speciale. În cele din urmă, totul este servit cu un fel de pastă din făină de porumb – mămăligă – foarte gustoasă.”