Român care a moștenit în străinătate o casă de peste 400.000 de euro de la o bătrână, acuzat că a falsificat testamentul
Un cetățean român, în vârstă de 44 de ani, originar din Baia Mare, a ajuns în centrul unei anchete de presă în Marea Britanie, fiind suspectat că a obținut prin fraudă casa unei bătrâne văduve din vestul Londrei, pe care nu o cunoscuse niciodată.

Proprietatea a fost ulterior transformată într-o fermă de canabis, iar apoi vândută rapid pentru 375.000 de lire sterline (circa 432.000 de euro) – un preț semnificativ sub media zonei.
Eileen Holland, o fostă profesoară în vârstă de 90 de ani și fostă candidată a Partidului Liberal Democrat, locuia de peste 40 de ani pe Windsor Avenue, în Uxbridge, fără copii sau familie apropiată.

Bătrâna suferea de cataractă severă și avea nevoie de ajutor din partea vecinilor pentru a-și citi corespondența.
Ea a fost găsită moartă în locuință în octombrie 2019, iar poliția nu a considerat decesul suspect. Unica cheie cunoscută a fost ridicată atunci de autorități.
În lipsa unui testament cunoscut sau a unor rude directe, numele ei a fost trecut pe lista oficială a statului britanic cu proprietăți nerevendicate – „Bona Vacantia” – iar vecinii au presupus că locuința va reveni statului.
Surpriza a venit aproape patru ani mai târziu, când un grup de bărbați din Europa de Est s-a prezentat la casă susținând că au găsit un moștenitor și doresc să schimbe încuietorile.
Locuința fusese lăsată neatinsă de la moartea doamnei Holland, cu toate obiectele personale încă în interior.
Apăruse brusc un testament, datat 24 februarie 2019 – ziua de naștere a doamnei Holland – care lăsa 2.000 de lire către Fundația Britanică a Inimii, 1.000 de lire către World Wildlife Fund, iar „întreg restul averii” către românul Aurel Mezei, potrivit Daily Mail.

Niciunul dintre vecini nu auzise vreodată de acest nume.
Aurel Mezei, descris drept un „afacerist” român, are un trecut controversat și o prezență online ostentativă, scrie sursa citată: înregistrat pe TikTok cu un cuțit de tip „zombie”, etalând lanțuri groase de aur și narghilea, într-o imagine ce contrastează profund cu cea a unei profesoare în vârstă.
Nu a vizitat niciodată locuința în timpul vieții acesteia și nu a participat la înmormântare.
La două săptămâni după ce i s-a acordat certificatul de moștenitor, Mezei a înregistrat o firmă nouă, Uxbridge Property Investments Ltd., folosind o adresă în apropiere de aeroportul Heathrow. El era deja listat ca administrator în patru alte companii.
Un vecin a declarat pentru presă: „Cred că au văzut casa pe lista proprietăților nerevendicate și au încropit un testament antedatat cu acest afacerist român drept beneficiar”.
Acesta a văzut și semnătura de pe document: „Pare similară cu a ei, dar ar putea foarte bine să fie falsificată”.
Poliția a fost informată la acel moment despre suspiciunile privind testamentul, dar răspunsul a fost că „nu este o chestiune de competență polițienească”.
Abia în iunie 2024, în urma unei noi sesizări privind activități suspecte în locuință, autoritățile au intervenit.
Pe 18 iunie, poliția a descoperit o fermă de canabis amenajată în interior. Cinci bărbați au fugit, însă unul – Abdi Gjeta, 41 de ani – a fost arestat și ulterior amendat cu 187 de lire pentru implicare în producerea de canabis.
La scurt timp după razie, casa a fost vândută pentru 375.000 de lire sterline, prin intermediul unei agenții imobiliare din vestul Londrei.
Mezei a furnizat documentele necesare: pașaport, certificatul de moștenitor, testamentul și certificatul de deces al doamnei Holland.
Un reprezentant al agenției imobiliare a afirmat că locuința se afla într-o stare atât de avansată de degradare, încât nu a putut fi realizată nicio fotografie pentru promovare.
După vânzare, Mezei nu a mai fost văzut în Regatul Unit. O investigație a publicației Daily Mail a scos la iveală suspiciuni grave legate de modul în care acesta a ajuns moștenitor.
Legea britanică prevede că un testament trebuie semnat în fața a doi martori adulți, care să confirme că persoana era în deplinătatea facultăților mintale.
Cei doi martori invocați în testament – John Harry Zieger și Nelly Andersen – erau deja decedați când documentul a apărut la finalul anului 2023. Familiile lor susțin că aceștia nu aveau nicio legătură cu doamna Holland.

Zieger, descris în testament ca electrician, era în realitate un fost avocat de origine evreiască, refugiat din Ungaria în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Soția sa, Alexandra Kirsta, scriitoare și jurnalistă, a declarat: „Nu recunosc numele femeii decedate și nici al beneficiarului testamentului. Nu există nicio mențiune în agenda soțului meu.
Aceasta nu este semnătura lui. Este ceva revoltător și înfiorător. Acest om pare că profită de cei vulnerabili. Sper doar să se facă dreptate.”
Al doilea martor, Nelly Andersen, era o directoare de top în domeniul relațiilor publice, nu pensionară, cum figura în testament.

A lucrat activ până aproape de moartea sa în 2021, din cauza cancerului. Sora ei, Dorthe, a declarat din Danemarca:
„Din câte știu, Nelly nu cunoștea nicio persoană menționată în acele documente și nu a semnat niciun astfel de act”.
Analiza semnăturilor de pe testament, comparate cu documente autentice semnate anterior de cei doi martori, arată că acestea nu se potrivesc.
Cu toate acestea, testamentul a trecut de procedura de validare fără nicio contestație, martorii fiind deja decedați, iar rudele nefiind la curent sau neavând dovezi pentru a se opune.
Jeff Barnes, în vârstă de 64 de ani, una dintre puținele rude în viață ale doamnei Holland, a declarat:
„Cred că e nevoie de o anchetă mult mai serioasă. E evident pentru mine că este o escrocherie, iar acest așa-zis afacerist a luat casa ilegal.
Este revoltător că a scăpat nepedepsit. Mă tem că persoane ca el, care poate nici nu mai sunt în țară, scapă prea ușor. Sper să mă înșel.”
După vânzarea din august 2024, locuința a fost complet renovată. Fațada de cărămidă roșie a fost acoperită cu un finisaj gri, garajul transformat, podul extins, iar curtea din spate a fost complet betonată, cu un depozit de 114 metri pătrați construit în fundul grădinii.
În interior, întreaga structură originală a fost modificată, iar finisajele au fost înlocuite cu materiale moderne, reci, fără nicio urmă a caracterului casei de altădată.
O primă vânzare convenită pentru 730.000 de lire a căzut recent, după ce ancheta Autorității pentru Registrul Funciar a provocat întârzieri.
Casa este din nou scoasă la vânzare, la prețul de 600.000 de lire – ușor peste media de 550.000 de lire din zonă – însă documentele care au permis schimbul de proprietar sunt în continuare sub investigație.
Vecinii nu au uitat faptul că omul care a vândut casa doamnei Holland nu a fost văzut niciodată în timpul vieții acesteia.