Româncă din Marea Britanie care lucrează ca șofer de autobuz, povestește ce salariu are și cum este să practici această meserie
O româncă, șofer de autobuz în Londra, capitala Marii Britanii, dezvăluie provocările și satisfacțiile carierei sale într-un interviu despre viața din spatele volanului acordat pentru The Telegraph.
În prezent, conaționala noastră câștigă 33.000 de lire sterline pe an și spune că nu a fost un drum ușor, dar a meritat efortul.
Povestea sa începe în România, unde și-a petrecut copilăria și a început să învețe să conducă încă de la vârsta de 16 ani.
La 22 de ani, s-a mutat în Anglia, iar până la aproape 40 de ani, când a devenit șofer de autobuz, a lucrat în diverse domenii, în special în ospitalitate și într-o brutărie.
Deși îi plăcea să conducă, o pasiune ce o relaxa, inițial a ezitat să urmeze această carieră considerată „o meserie de bărbați”, fiind îngrijorată de numărul redus de femei în această profesie.
Cu toate acestea, după patru ani de încurajări din partea unui prieten, a decis să-și încerce norocul, fiind atrasă de posibilitatea unui salariu mai bun și un program mai flexibil pentru a-și putea îngriji fiica.
Pentru a deveni șofer de autobuz în Londra, a urmat un curs de pregătire pentru obținerea licenței de conducere pentru vehiculele de pasageri (PCV), în conformitate cu reglementările Agenției pentru Standarde ale Șoferilor și Vehiculelor din Marea Britanie.
Pregătirea a durat aproximativ cinci luni, incluzând un examen practic de patru ore și teste teoretice de percepție a pericolelor, pe care le-a promovat din prima încercare.
„Cea mai dificilă parte este să conduci pe drumuri înguste de țară, unde autobuzul ocupă uneori ambele benzi în viraje strânse,” a declarat ea.
În prezent, parcurge zilnic ruta dintre Queensbury Morrisons, în nord-vestul Londrei, și Meadfield, trecând prin stația Edgware și având 19 opriri.
„De obicei, lucrez de dimineață până după-amiază târziu, ceea ce se potrivește pentru mine. Uneori fac și turele de noapte sau diminețile devreme, unde tariful este mai mare.”
Ea subliniază că menținerea unei stări de spirit pozitive este esențială în această meserie.
„Dacă te trezești dimineața într-o dispoziție proastă, acest lucru îți va afecta întreaga zi,” a explicat ea.
Referitor la evaziunea tarifară, ea spune că șoferii de autobuz din Londra sunt instruiți să nu se confrunte cu pasagerii care refuză să plătească.
„Pot să apăs un buton special atunci când cineva refuză să plătească, și o fac. Pentru siguranța noastră, nu ne forțăm să obținem plata sau să evacuăm pe cineva din autobuz.
Le explic de două ori că trebuie să plătească pentru bilet, iar dacă tot refuză, activez butonul. Transport for London (compania de transport pentru care românca lucrează – n.r.) are o înregistrare a incidentului în acel moment și loc.”
Deși această profesie îi aduce uneori stres, mai ales din cauza traficului și a nemulțumirilor pasagerilor, șoferița româncă spune că, în general, apreciază rutina și siguranța pe care le aduce meseria.
„Încerc să las problemele personale la ușă și să mă bucur de ziua mea la volan,” a adăugat ea.
Deși nu lipsesc provocările, precum presiunea traficului sau nevoia de a gestiona emoțiile pasagerilor, ea continuă să aprecieze stabilitatea și oportunitățile oferite de această profesie.