sâmbătă, 5 aprilie 2025
Informația fără granițe


Româncă din Spania, a pierdut 24.000 de euro după ce a vrut să-și cumpere o casă în România. „Am găsit un anunț pe internet”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Din diaspora În evidență Informații utile Știri - vineri, 4 aprilie 2025 Etichete: , , , , , , ,

Irina Ichim, o româncă stabilită în Spania de două decenii, a fost păcălită cu 24.000 de euro într-o escrocherie online, după ce a dorit să își construiască o casă de vacanță într-un sat din județul Iași.

Irina Ichim. Sursă foto: Digi24.ro.

- Continuarea după publicitate -

Femeia a găsit o ofertă pe internet pentru o locuință de tip „A frame”, cu o suprafață de 56 de metri pătrați și etaj, pe care presupusul constructor i-a promis că o va finaliza în doar o săptămână.

„Am găsit un anunț online, pe internet. Acolo am găsit o căsuță ‘A frame’, ce voiam să construiesc”, a declarat Irina pentru Digi24.

După ce a efectuat primul transfer, la doar câteva ore a fost solicitat un al doilea, sub pretextul că ar fi nevoie urgentă de materiale.

- Continuarea după publicitate -

Potrivit avocatului Codrin Stupariu, banii au fost virați pe numele altei persoane, ceea ce ridică semne clare de fraudă. Câteva zile mai târziu, Irina a realizat că a fost înșelată.

„Au dispărut. M-am trezit că mi-au lăsat căsuța în faza de construcție.”

Casa cumpărată de Irina. Sursă foto: Digi24.ro.

Expertiza tehnică a arătat că structura ridicată este atât de slabă, încât riscă să se prăbușească în cazul unei rafale puternice de vânt. Femeia a decis apoi să își caute dreptatea în instanță.

Cazul Irinei nu este unul izolat. Un studiu recent indică faptul că mai bine de jumătate dintre români au fost ținta unor tentative de fraudă online, iar patru din zece ajung victime ale acestor escrocherii.

- Continuarea după publicitate -

Escrocii își diversifică constant metodele, folosind apeluri automate, mesaje înșelătoare despre colete fictive sau reduceri inexistente.

Vasile, un alt român contactat de un presupus polițist, a reușit să evite la timp capcana.

„Mi-a trimis legitimația care nu era de la poliție, încerca să afle detalii pe care în mod normal nu trebuie să le dăm. Și într-un final mi-a închis că a văzut că nu merge”, a relatat bărbatul.

Sociologul Ciprian Iftimoaei atrage atenția că „nu au cunoștințe suficiente privind protecția împotriva amenințărilor și vulnerabilităților cibernetice”.

- Continuarea după publicitate -

Studiile arată că persoanele cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani sunt cele mai expuse atacurilor informatice.

Fenomenul fraudelor online ia amploare în România, în lipsa unei educații digitale suficiente, iar autoritățile atrag atenția asupra necesității unei vigilențe sporite în mediul virtual.