vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


O româncă din Spania și-a escrocat vecinul cu 5.000 de euro prin metoda înșelăciunii sentimentale

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Din diaspora Știri - vineri, 26 august 2022 Etichete: , , , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

O femeie de naționalitate română, în vârstă de 41 de ani, a fost arestată recent de Unitatea de Combatere a Infracțiunilor Specializate și Violente (UDEV) a Sediului Superior de Poliție din La Rioja (provincie și comunitate autonomă din Spania). Românca este suspectată că ar fi înșelat un bărbat în vârstă de 74 de ani din Logroño cu suma totală de 5.000 de euro, prin sistemul cunoscut sub numele de „înșelăciune sentimentală”, relatează COPE.

Vecină de apartament cu victima, românca a forțat în mod aprioric o întâlnire „inopinată” cu bătrânul, stabilind o relație de prietenie în care, după o scurtă perioadă, a început să-i ceară acestuia să o împrumute în mai multe rânduri cu diferite sume de bani. Bineînțeles, cu promisiunea de a-i returna imediat după ce va finaliza vânzarea unui apartament în Logroño, în scopul cumpărării unei case tot în capitala provinciei La Rioja.

- Continuarea după publicitate -

Odată cu consolidarea prieteniei dintre cei doi, conaționala noastră l-a informat imediat pe vecinul ei despre numeroasele sale probleme familiale și de sănătate, convingându-l să-i acorde un împrumut de 5.000 de euro pentru a reuși să și le rezolve mai repede.

Ba mai mult, femeia ajunsese să-i solicite în diferite ocazii și alte sume similare cu cea împrumutată inițial, deși bătrânul a refuzat să-i împrumute alți bani. Ulterior, reclamantul a încercat în numeroase rânduri să-și contacteze vecina, dar aceasta a dispărut fără a lăsa nici măcar un indiciu unde ar putea fi găsită.

După o anchetă laborioasă, agenții UDEV au dat de urma suspectei, au identificat-o și au arestat-o în calitate de presupusă autoare a infracțiunii de înșelăciune. Originară din România, femeia nu avea antecedente penale și era domiciliată tot în Logroño.

- Continuarea după publicitate -

Ce înseamnă „înșelăciune sentimentală”?

„Înșelăciunea sentimentală” constă în principal în activitatea unor rețele de escroci ale căror victime sunt persoane în vârstă, cărora le câștigă încrederea folosindu-se de tinere de diferite naționalități.

Acestea generează legături de încredere cu victimele, pentru a le cere ulterior acordarea unui împrumut de bani în numerar, sub diferite pretexte, circumscrise de obicei problemelor de sănătate a membrilor familiei sau achizițiilor de proprietăți. De cele mai multe ori, banii obținuți prin înșelăciune îi trimit rapid către țara lor de origine și nu mai pot fi recuperați.

În multe ocazii, tinerele chiar propun căsătoria sau mențin relații sentimentale cu victimele pentru o perioadă lungă de timp, pentru a fi incluși în actele proprietăților acestora și chiar ca beneficiari în testamentele lor.

În general, sunt vizați bărbați vârstnici care sunt singuri, fără rude care să-i asiste sau cu puține legături de familie, dar cu putere de cumpărare mare, cărora le oferă, printre altele, servicii de asistență casnică, obținând deseori transferuri de bunuri pentru valori importante.

- Continuarea după publicitate -

Uneori, neavând suficienți bani în numerar, victimele își vând proprietățile și bunurile, își anulează fonduri de pensii sau fac împrumuturi la bancă. Pentru a le câștiga total încrederea și a finaliza înșelăciunea, tinerele nu ezită să plătească acestora primele băuturi sau promit că vor pleca în călătorii împreună sau vor realiza proiecte comune.

De obicei, datele furnizate în conversații au un sâmbure de adevăr, dar cele mai multe sunt fictive, creând o „falsă prietenie”. În general, componenta sexuală este adăugată în aproape toate cazurile dintre un bărbat victimă și un escroc de sex feminin care ar deveni intim cu victima.

În acest fel, apare o dependență mai mare a bărbatului înșelat de femeie. Autoarele „înșelăciunilor amoroase” iau întotdeauna măsuri de precauție pentru a nu fi identificate.

Pe lângă furnizarea de informații personale false, ele nu ezită să își schimbe aspectul fizic foarte des. De asemenea, adoptă măsuri de securitate precum neaccesarea băncilor împreună cu victimele, pentru ca eventualele camere de luat vederi din incinta acestora să nu le poată surprinde identitatea.