O româncă din Spania și-a îndeplinit visul vieții sale: „Nu a fost ușor, mai ales la început”
Camelia Zemușoară, o tânără de naționalitate română, administrează în Spania, din luna februarie, „El Último Cuplé”, un han istoric situat în centrul localității San Miguel de Reinante (Barreiros), provincia Lugo din comunitatea autonomă Galicia, informează El Progreso.
Afacerea nu funcționează doar ca un simplu bar, ci oferă și un meniu zilnic cu feluri de mâncare variate și în weekend chiar și cu grătar, în care Camelia a devenit expertă. „Este specialitatea mea și avem carne bună, un produs bun, de la țară”, spune ea.
Printre felurile de mâncare preferate de clienți se numără sepia, calmarul sau caracatița de la piața de pește din Burela. „Eu lucrez doar cu caracatița de aici. Am un pescar din Burela care îmi aduce direct toți peștii”, spune ea și recunoaște că e specialistă și la asta.
Se pricepe de când a învățat meserie într-un magazin alimentar din orașul A Coruña unde a lucrat cu ani în urmă. „Secretul pe care îl am despre gătitul caracatiței constă într-un ulei special și boiaua de ardei are și ea rostul ei”, explică ea. Între felurile de caracatiță au loc și cele cu carne, cum ar fi raxo (mâncare galiciană din bucățele prăjite sau fripte de carne de porc) sau fripturi din carne de vițel și porc, „e un pic de varietate”, după cum spune Camelia.
Din meniul zilei, clientul poate alege două aperitive și două feluri principale, „mâncare proaspătă, mai întâi un preparat rece sau unul gătit, iar în al doilea rând mâncare din carne sau pește, precum și deserturi de casă”, subliniază Camelia, pe care le prepară ea însăși, cum ar fi „plăcintă cu brânză la cuptor, budincă cu ouă sau budincă cu brânză”, la fel ca și pandișpanul de casă, servit dimineața la micul dejun.
Printre clientela fidelă hanului „El Último Cuplé” se numără „mulți asturieni care au apartamente în zonă și vin de obicei să-și petreacă weekendul”, precum și vecinii care sunt clienți zilnici. „În ciuda faptului că sunt străină, este un oraș foarte primitor, m-au primit foarte bine, într-adevăr”, spune administratorul hanului, tânăra de origine română, care a ajuns în Spania în urmă cu 20 de ani și este rezidentă a zonei de mai bine de zece ani.
„Îmi place să gătesc”, recunoaște Camelia, care are o vastă experiență în industria hotelieră și care a mai lucrat și în alte afaceri din zonă, precum barul A Ribeira, „pe plajă și cu oameni foarte buni”. Cu afacerea pe care o conduce acum, a văzut o oportunitate, „este visul vieții mele, dar începuturile au fost foarte grele; îmi plac lucrurile bine făcute și să demarezi o afacere este complicat”, mărturisește ea.
Una dintre dificultățile pe care le are, la fel ca multe alte afaceri din regiune, este lipsa de personal. „Aș avea nevoie de o persoană pentru tot anul, dar nu se găsesc oameni care să lucreze”, spune conaționala noastră, care și-ar dori să poată țină deschis mai multe ore, întrucât în prezent închide la șase după-amiaza.