vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Româncă, inginer silvic în Germania: „Aici am condiții de lucru mai bune ca în România”

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora În evidență Prima pagină Știri - luni, 24 iulie 2023 Etichete: , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Alexandra Staicu, șefă de promoție în 2021 la Facultatea de Silvicultură din Brașov, a ales să își desfășoare activitatea în Germania, după absolvire. Pe lângă salariile mai mari, oferta de locuri de muncă este mai diversificată în străinătate.

Alexandra a absolvit specializarea Cinegetică din cadrul Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere din Brașov și  lucrează la firma de management forestier VitaForst din Zulpich, Germania, informează Adevărul.

- Continuarea după publicitate -

Plecarea în Germania a șefei de promoție din 2021 de la Facultatea de Silvicultură din Brașov nu mai reprezintă, din păcate, o noutate. În contextul în care tot mai mulți tineri performanți din România aleg să lucreze în străinătate, după terminarea studiilor, Alexandra Staicu se înscrie în acest trend.

Alexandra Staicu. Sursa foto: Adevărul

Distingându-se ca fiind cea mai bună studentă a promoției 2021, după un master de un an în limba engleză, tânăra originară din Comarnic, Prahova, a ales să se angajeze la o firmă din Germania, unde sunt angajați mulți dintre colegii săi mai mari.

- Continuarea după publicitate -

Printre colegii ei se numără și Alexandru Florin Voinea, cel mai cunoscut forestier român de pe TikTok, „ro_lumberjack”.

Alexandra a declarat: „Am ales Germania și firma VitaForst pentru că am condiții mai bune de lucru aici. M-am acomodat deja, e foarte bine. Oferta este mai bună decât în țară, plus că am ocazia să învăț limba germană. Aici este altă organizare, sunt mai multe avantaje, se dă multă responsabilitate unui tânăr inginer silvic. Am echipe pe care le coordonez, țin legătura cu pădurarii, este un sistem foarte bine pus la punct”.

VitaForst, firma la care lucrează Alexandra, este mult mai complexă comparativ cu echivalentele din România, având mult mai multe departamente: înființări și plantări de noi culturi forestiere, recoltare masă lemnoasă, educație forestieră, construcții instalații de vânătoare, cursuri de motoferăstrău, transport masă lemnoasă, îngrijire garduri vii, arbuști, arbori și multe altele.

Fiică de paznic de vânătoare, Alexandra Staicu a crescut înconjurată de păduri și a avut ocazia să înțeleagă din copilărie ce înseamnă viața animalelor sălbatice. Fascinația sa pentru ursul brun s-a concretizat într-o lucrare prezentată în cadrul unei sesiuni științifice, care a suscitat numeroase discuții printre specialiștii în cinegetică.

„Am considerat necesară prezentarea situației acestei specii în țara noastră și am propus câteva măsuri de management, printre care și vânătoarea rațională, ceea ce a creat controverse, dar în final m-am declarat mulțumită pentru că am schimbat părerea despre ce înseamnă managementul cinegetic în rândul celor de vârsta mea”, a completat tânăra.

- Continuarea după publicitate -

Despre copilăria ei, Alexandra a spus că îi plăcea să meargă cu tatăl ei în pădure, să hrănească animalele și să se bucure de toamna petrecută în teren, alături de câinii de vânătoare.