O româncă a înșelat cu 380.000 de euro mai mulți bătrâni din străinătate. Cerea ajutor pentru familia sa din țară
Silvia, o româncă în vârstă de 42 de ani, a fost prezentă marți, 31 ianuarie, în boxa acuzaților Camerei nr. 7 Penale a Tribunalului Districtual Luxemburg. Ea este suspectă de infracțiuni de furt, exploatare a vulnerabilității și înșelăciune a 12 bătrâni abordați pe stradă sau în parcările supermarketurilor, pe care se oferea apoi să-i îngrijească și să-i ajute la treburile casnice. În perioada 2015 – 2021, românca ar fi furat peste 380.000 de euro de la bătrânii din Luxemburg.
Se pare că un bărbat și o femeie i-au fost complici, alte înregistrări fiind în curs de investigare în proces, potrivit Le Quotidien.
„Mi-a spus că a cunoscut-o în timp ce stătea pe o bancă pe esplanada din Remich (Luxemburg). Ea i-a spus că este însărcinată și nu știe unde să meargă. I-a luat mâna și i-a pus-o pe burtă”, a depus mărturie marți după-amiază fiul uneia dintre presupusele victime ale Silviei în fața instanței.
„Li s-a alăturat un prieten. S-au oferit să meargă la el acasă să-l tundă. Bătrânul a fost de acord. Ajunsă la el acasă, Silvia i-a propus să-i facă curățenie. Bătrânul a acceptat și astfel a fost prins în capcană. A fost debutul dominației Silviei asupra bătrânului.
Luni de zile, Silvia l-ar fi jefuit sistematic pe bătrânul care suferea de demență. Până când fiul acestuia și-a dat seama că economiile tatălui său se diminuau văzând cu ochii și locurile din casă în care își ascundea banii în numerar erau toate goale.
„Tatăl meu a trăit cumpătat. Nu a cumpărat niciodată nimic”, a explicat fiul care se întreabă unde au dispărut cei 90.330 de euro economisiți și bijuteriile. El a blocat conturile bancare ale tatălui său.
Aceasta este doar una dintre numeroasele victime ale conaționalei noastre. Timp de șase ani, din 2015 până în 2021, românca este suspectată că ar fi furat peste 380.000 de euro de la o duzină de bătrâni domiciliați în Marele Ducat al Luxemburgului.
„- Jur pe adevărul meu”
Întrebată dacă l-a jefuit, femeia a dat vina pe fosta servitoare a bătrânului. „O spun sincer: odată, am primit de la el 50 de euro pentru că l-am însoțit la cumpărături. Jur pe adevărul meu”, a mărturisit inculpata, ridicând mâna dreaptă.
„Nu mi-a dat mai mult pentru că mi-a spus că femeile l-au abuzat și i-au furat banii în trecut. M-am dus o singură dată la el acasă”, s-a jurat Silvia continuu, susținând că nu a văzut nimic și nu a luat nimic. „Nu mai te jura! Acest lucru mă deranjează”, i-a atras atenția președintele instanței.
Ulterior, interogatoriul s-a transformat într-un adevărat vodevil. Inculpata a refuzat ajutorul traducătorului și a insistat să vorbească în limba franceză. Acest lucru a afectat grav fluiditatea dezbaterii. „Nu i-aș fi dat un euro. Din felul în care se exprimă, n-aș fi înțeles nimic din ceea ce îmi cerea”, a glumit judecătorul provocând ilaritate în sală.
„- Seiful, i l-ai golit sau nu?”
În ciuda situației sale, Silvia a avut răspuns la toate întrebările. Una dintre victimele sale i-ar fi dat, potrivit acesteia, un avans de salariu de 33.000 de euro pentru a-i permite să-și acopere datoriile pentru plata înmormântării mamei sale.
În schimb, ea trebuia să îl ajute pe bătrân la treburile casnice. Din păcate, bărbatul, născut în 1931, a murit înainte ca ea să poată începe să lucreze efectiv pentru el. „Seiful lui, l-ai golit sau nu?” a întrebat președintele instanței.
„- Doar ceream de lucru”
După o primă discuție despre un transplant de rinichi care costa 97.000 de euro, a început o alta despre o naștere și o ligatură a trompelor uterine (o procedură de sterilizare chirurgicală care asigură contracepție permanentă) pe care nu se știe dacă inculpata le-ar fi suferit sau nu și dacă ar fi fost sau nu decontate de una dintre presupusele ei victime.
Instanța a întrebat-o pe Silvia despre fiecare dintre ele, una după alta. Toți i-ar fi dat câte o „mână de ajutor” pentru familia care a rămas în România.
De exemplu, cheltuieli pentru cererea de divorț care nu a fost niciodată pronunțată, bani pentru a-și aduce copiii, cumpărarea unei case, chirii neplătite, etc.
„ Ați profitat sau nu de oameni bolnavi, demenți, imobilizați la pat, alcoolici sau cu autism pentru a obține bani?”, a ridicat vocea judecătorul. Silvia a exprimat un „da” abia perceptibil. „Pentru că situația mea nu era în regulă cu soțul meu”, a precizat inculpata.
Soțul implicat de inculpată
„ Nu v-a păsat de acești oameni. I-ați mințit”, a spus președintele instanței. Tonul s-a ridicat până la punctul în care microfoanele din sala de judecată au dat acel neplăcut semnal Larsen (semnal sonor periodic cauzat de feedback-ul acustic).
„E din cauza manipulării soțului meu”, a răspuns Silvia înainte de a izbucni în plâns. „M-a trimis să fac asta pentru că sunt femeie. Mi-a fost rușine că ai mei copii vor afla ce le fac acestor oameni”.
Încolțită și neputincioasă, ea a cedat sub presiune și a încercat să-i impresioneze pe judecători. Cu toate acestea, în rechizitoriu nu există nimic care să confirme că soțul ei ar fi tras sforile pentru ea. Procesul continuă.