Români în Anglia: tipuri de ajutoare sociale cuprinse în Universal Credit. Procedura de solicitare
Universal Credit (ajutor social) este un program de beneficii sociale pentru persoanele cu venituri reduse, nu este un împrumut; sumele primite, se modifică în funcție de venituri și de circumstanțele dvs; puteți cere un avans la prima plată, pe care îl veți plăti înapoi, fără dobândă, în 12 luni.
Dreptul la indemnizatii sau alocații de sprijin îl au în Marea Britanie persoanele care obțin venituri foarte mici sau, din cauza unor motive personale, au costuri suplimentare inevitabile. În multe cazuri, în scopul de a beneficia de prestații sociale trebuie să ai Numărul de Asigurare Naționala (în engl. National Insurance Number), dar în cazul aplicării pentru UC acesta nu este neapărat necesar, spun reprezentanții Ambasadei României în Marea Britanie pe site-ul oficial al instituției.
Universal Credit cuprinde șase tipuri de beneficii sociale, printre care și ajutorul de șomaj de tip necontributiv (Jobseeker allowance) și ajutorul pentru locuință (Housing benefit). Celelalte beneficii sunt:
- Employment and Support Allowance (alocația în caz de boală);
- Income Support (compensații financiare pentru persoanele cu venit mic);
- Working Tax Credit (credit fiscal pentru persoane care lucrează);
- Child Tax Credit (credit fiscal pentru copii).
Cine are dreptul:
Cererile pot fi depuse de persoanele cu sau fără partener care locuiesc în Marea Britanie. Vârsta persoanei aplicante trebuie să fie cuprinsă între 18 ani (cu unele excepții ea poate fi de 16 și 17 ani) și vârsta de pensionare. Dacă unul dintre parteneri, care beneficiază de Universal Credit în calitate de cuplu, a atins vârsta de pensionare, iar al doilea încă nu a ajuns la această vârstă, cuplul va beneficia în continuare de Universal Credit până când și cel de al doilea partener va atinge vârsta de pensionare. De asemenea, aplicantul și partenerul său trebuie să aibă împreună economii cumulate de cel mult 16.000 de lire sterline pe an.
Universal Credit se solicită online la: https://www.gov.uk/apply-universal-credit.
Există și o Linie telefonică de sprijin – 0800 328 5644, care este destinată prioritar persoanelor care nu pot solicita online. Ministerul britanic al Muncii și Pensiilor (DWP) se confruntă cu un volum crescut de cereri, așteptarea telefonică poate fi îndelungată.
După ce faceți solicitarea online (notați-vă parola și numele de utilizator), nu trebuie să sunați la DWP pentru programarea interviului. Veți primi mesaje de la DWP în acel cont online/ jurnal electronic pe care l-ați creat (verificați-l frecvent) și dacă e nevoie de detalii, veți fi sunați de DWP. DWP sună de pe numere cu 0800 sau „număr privat/ ascuns”, iar operatorul vă va oferi informații suficiente pentru identificare.
Atenție! DWP nu vă va solicita date personale și bancare prin e-mail sau SMS.
Pașii de urmat se regăsesc pe pagina guvernamentală la https://www.gov.uk/how-to-claim-universal-credit. Aveți nevoie de actul de identitate, o adresă, un cont bancar, o adresă de e-mail și o serie de informații despre venituri și cheltuieli, membrii gospodăriei etc. Solicitați Universal Credit chiar dacă nu aveți număr de asigurări sociale (NINo).
Dacă aveți dificultăți în a solicita beneficiile, puteți contacta cel mai apropiat Citizen Advice Bureau la:
• https://www.citizensadvice.org.uk/helptoclaim/ (Anglia și Țara Galilor);
• https://www.cas.org.uk/helptoclaim (Scoția)
• https://www.nidirect.gov.uk/contacts/contacts-az/welfare-changes-helpline (Irlanda de Nord).
Pentru mai multe posibilități de sprijin financiar, verificați pagina guvernamentală: https://www.gov.uk/universal-credit/other-financial-support?step-by-step-nav=7c08bbbf-a1ca-4cf5-850d-d9f2c796c750.
Informațiile au fost preluate de pe site-ul Ambasadei României la Londra.