Românii din diaspora pot cumpăra ani de vechime în muncă pentru pensie. Condiții de îndeplinit
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat pe data de 22 iunie legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum şi pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii, informează Agerpres.
Una dintre modificările aduse actului normativ prevede prelungirea până la 1 septembrie 2023 a termenului în care cei interesați pot face demersurile necesare. Posibilitatea cumpărării de ani vechime la pensie este de un real folos inclusiv pentru românii din diaspora.
Cei cărora le lipsesc ani de vechime la pensie îi pot cumpăra plătind contribuțiile care s-ar fi încasat în fiecare lună. Vechimea se poate cumpăra pentru perioade considerate goluri în activitatea de muncă a celui interesat, când nu a beneficiat de niciun contract de muncă în țară sau UE.
Contribuția de asigurări sociale poate fi plătită pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori încheierii contractului de asigurare, în cazul în care cei care depun cererea nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.
Așadar, românii care doresc să-și completeze stagiul de cotizare trebuie să se adreseze la Casa Județeană de Pensii, din zona de domiciliu, și să îndeplinească următoarele condiții:
- să nu aibă deja calitatea de pensionari, indiferent de vârstă;
- să fi lucrat efectiv cel puțin 9 ani (cei 6 ani de vechime care pot fi maximum cumpărați îi vor ajuta astfel să ajungă la pragul de 15 ani, care reprezintă stagiul minim de cotizare pentru obținerea unei pensii pentru limită de vârstă);
- să nu fi avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia în perioada pentru care solicită asigurarea;
- să nu fi avut obligația asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care solicită asigurarea.
Cota de contribuție de asigurări sociale pentru o lună este de 25% din venitul asigurat, venit care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară, valabil la data încheierii contractului de asigurare.
Plata contribuției de asigurări sociale datorate se va face într-o singură tranșă sau eșalonat până la data de 31 august 2023.
Vârsta de pensionare în România pentru anul 2021 este de 65 de ani la bărbați și 61 (+6 luni la femei).