Români în străinătate: Dacă v-ați stabilit în altă țară, asigurați-vă că veniturile nu vă sunt impozitate de două ori
Mulți dintre cetățenii români plecați în străinătate sunt victime ale sistemului bancar și financiar din România. Își au conturile blocate de ani de zile, sunt hăituiți de bănci, ANAF sau executorii judecătorești, de aici și suspiciunea că autoritățile ar face totul pentru a-i depista și obliga să-și plătească datoriile față de statul român.
Dacă v-ați stabilit într-o altă țară, asigurați-vă că veniturile nu vă sunt impozitate de două ori!
Fiecare țară are propria definiție a domiciliului fiscal. Cu toate acestea:
- se consideră, în general, că aveți domiciliul fiscal în țara în care petreceți mai mult de 6 luni pe an;
- dacă petreceți mai puțin de 6 luni pe an în altă țară din UE, în mod normal vă păstrați domiciliul fiscal în țara de origine.
Dacă sunteți o persoană aflată în căutarea unui loc de muncă în străinătate, se poate considera că aveți domiciliul fiscal și, prin urmare, obligația de a plăti impozit în țara de origine, chiar dacă petreceți mai mult de 6 luni în străinătate, atâta timp cât aveți o reședință permanentă în țara de origine și legături economice și personale puternice cu țara respectivă. Contactați autoritățile din țara în care v-ați stabilit pentru a verifica ce norme vi se aplică.
Într-un astfel de caz, țara gazdă poate, de asemenea, să vă impoziteze – de exemplu, angajatorul local poate să deducă impozitele din remunerația dumneavoastră, în momentul efectuării plății.
În plus, indiferent dacă rămâneți sau nu rezident al țării de origine, aceasta vă poate impozita veniturile obținute acolo (de exemplu, veniturile generate de proprietățile imobiliare).
În aceste cazuri, există modalități de evitare a dublei impozitări, menționează site-ul oficial al UE.
Există riscul ca veniturile dumneavoastră să fie impozitate de două ori în cazul în care două țări au dreptul de a face acest lucru, deoarece:
- locuiți într-o țară din UE, dar lucrați în alta (lucrător transfrontalier);
- sunteți detașat în străinătate pe o perioadă scurtă de timp;
- locuiți și căutați un loc de muncă în străinătate și v-ați transferat prestațiile de șomaj din țara de origine;
- vă petreceți anii de pensie într-o țară, dar primiți pensia din altă țară.
În aceste situații, deși vi se aplică întotdeauna normele în materie de impozitare din țara de reședință, este posibil să vi se ceară să plătiți impozite și în cealaltă țară. Din fericire, majoritatea țărilor au încheiat acorduri privind dubla impozitare, care permit evitarea acestei probleme:
- majoritatea acestor acorduri bilaterale prevăd că impozitele plătite în țara în care lucrați se vor deduce din impozitul datorat în țara de reședință;
- alte acorduri prevăd că veniturile obținute în țara în care lucrați pot fi impozitate doar în acea țară, motiv pentru care veți fi scutit de la plata impozitului în țara de reședință.
Vă atragem atenția asupra faptului că ratele de impozitare în cele două țări vor fi cel mai probabil diferite. Dacă rata de impozitare în țara în care lucrați este mai mare, aceasta este rata finală pe care o veți plăti – chiar și în cazul în care impozitul plătit în țara respectivă se scade din impozitul datorat în țara de reședință, sau în cazul în care țara de reședință vă scutește de orice alte taxe.
Pentru a evita dubla impozitare va trebui probabil să dovediți că sunteți rezident în altă țară și că ați plătit deja impozitul pe venit în țara respectivă. Contactați autoritățile din țara în care v-ați stabilit pentru a afla ce documente trebuie să prezentați.