Românii din străinătate, mesaj de la Patriarhul Daniel: „Să nu uite că sănătatea este un dar de la Dumnezeu”
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis un mesaj către românii care trăiesc în străinătate, cu prilejul Duminicii migranților români, subliniind importanța sănătății ca dar divin care trebuie prețuit și protejat. Acesta a subliniat că sănătatea este un dar de la Dumnezeu, dar și o responsabilitate, fiind necesar ca oamenii să o păstreze și să o îngrijească prin rugăciune și credință.
„Duminica aceasta, dedicată românilor aflaţi departe de ţară, dorim să fie pentru toţi o zi a recunoştinţei şi a dragostei, a împlinirii şi a bucuriei alături de toţi cei dragi”, a declarat Patriarhul. El a îndemnat pe toți cei care trăiesc departe de casă să nu uite de sănătate, menționând că, dacă aceasta este pierdută, trebuie căutată cu „multă credință și speranță”, rugându-se lui Dumnezeu și Sfinților tămăduitori „fără de arginți” pentru vindecare:
„Cu multă dragoste părintească, îi îndemnăm pe toţi românii care trăiesc departe de ţară să nu uite că sănătatea este un dar de la Dumnezeu, însă acest dar trebuie păzit, îngrijit şi sfinţit.
Iar dacă l-am pierdut, trebuie să-l căutăm cu multă credinţă şi speranţă, rugându-ne lui Dumnezeu, Maicii Domnului şi Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi, să ne vindece sufletul de păcate şi trupul de boli”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române.
În contextul unei intensificări a necesității îngrijirii celor aflați în suferință, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat Anul 2024 ca fiind „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți.”
Patriarhul Daniel a evidențiat faptul că Biserica se roagă pentru întreaga umanitate, dar în mod special pentru cei aflați în suferință, urmând îndemnul Mântuitorului Iisus Hristos de a iubi și a ajuta aproapele.
Patriarhul a atras atenția asupra provocărilor cu care se confruntă pastorația și îngrijirea bolnavilor în societatea contemporană, subliniind că bătrânețea și fragilitatea trupului pot duce la suferință fizică și însingurare, în special în lipsa unei îndrumări duhovnicești.
El a avertizat că „tehnicizarea îngrijirii medicale”, deși benefică, poate contribui la însingurarea bolnavilor, iar ritmul alert al vieții cotidiene face dificilă găsirea timpului necesar pentru a vizita și a sprijini emoțional pe cei aflați în suferință.
Patriarhul a subliniat importanța sprijinului emoțional și a compasiunii, care, alături de îngrijirea medicală, sunt esențiale pentru vindecarea bolnavilor:
„Mântuitorul Iisus Hristos, Maica Sa și Sfinții tămăduitori fără de arginți sunt adevărații vindecători ai bolnavilor,” a adăugat acesta, subliniind că lucrarea Duhului Sfânt, prin intermediul Sfintele Taine, continuă misiunea de vindecare și alinare a suferinței, așa cum a fost ea încredințată de Hristos.