miercuri, 6 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Studiu american: Nasul, principala cale de acces pentru coronavirus. Să-l ții în afara măștii e ca și cum nu ai folosi-o

Scris de: Mihai Diaconu , înv În evidență Informații utile - sâmbătă, 22 august 2020

Un grup de cercetători de la Johns Hopkins Medicine, din SUA a efectuat o serie de experimente pentru a afla care sunt căile principale de acces în corpul nostru pentru virusul Sars-CoV-2 și au descoperit astfel că nasul ar fi ținta perfectă. Acest organ ar putea fi cel mai folosit de virus pentru a pătrunde în corp și pentru a infecta alte celule, se arată într-un studiu publicat pe European Respiratory  Journal.

Potrivit studiului citat, enzima de conversie a angiotensinei 2 (ACE2) este considerată ca fiind cea care permite virusului să infecteze corpul uman, iar cercetătorii americani au găsit o concentrație de ACE2 mult mai ridicată în organul olfactiv al subiecților supuși testelor decât în oricare alte părți ale corpului. De altfel, unul dintre principalele simptome ale infecției COVID-19 este tocmai pierderea simțului olfactiv, având în vedere că în acea zonă se regăsesc celulele care permit percepția mirosurilor.

- Continuarea după publicitate -

„Am cuantificat intensitatea enzimei ACE2 și am observat o prezență izbitoare (între 200 și 700 de ori) în epiteliul olfactiv. Acest tropism celular al SARS-CoV-2 poate fi asociat cu disfuncția olfactivă și stă la baza transmisibilității sale ridicate”, se arată în informațiile publicate de cerectătorii americani.

Studiul a fost condus de profesorul Andrew P. Lane, director al diviziei de rinologie și chirurgie de bază a craniului, și Dr. Mengfei Chen, cercetător asociat și coleg de la Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore, S.U.A. Echipa de cercetători a folosit probe de țesut de la 23 de pacienți, care au fost prelevate din nas în timpul procedurilor chirurgicale endoscopice pentru afecțiuni precum tumori sau rinosinuzita cronică, o boală inflamatorie a nasului și a sinusului. De asemenea, aceștia au studiat biopsiile de la traheele a șapte alți pacienți.

„Sunt specializat în probleme nazale și ale sinusurilor, așadar pierderea simțului mirosului în urma infecției cu COVID-19 este de interes major pentru mine. În timp ce alte virusuri respiratorii provoacă, în general, pierderea simțului mirosului prin obstrucția fluxului de aer din cauza umflării căilor nazale, acest virus provoacă uneori pierderea mirosului în absența altor simptome nazale”, a spus Dr. Lane cutat de MedicalXpress.com.

- Continuarea după publicitate -

„Acest studiu ne-a permis să constantăm că nivelurile de ACE2 – proteina care este „punctul de acces” pentru COVID-19 – erau cele mai ridicate în partea din nas care ne permite să mirosim. Aceste rezultate sugerează că această zonă a nasului ar putea fi locul prin care coronavirusul își face intrarea în corp”, a adăugat și Dr. Mengfei Chen.

Prin urmare, purtarea măștii faciale de protecție fără a acoperi în întregime și nasul, așa cum multe persoane procedează din nefericire, prezintă un risc mult mai ridicat de infecție cu noul coroanvirus.

Te-ar mai putea interesa: