Român din Germania salvat de pe fundul unui lac și resuscitat după ce a stat circa jumătate de oră sub apă
Un bărbat de naționalitate română, în vârstă de 32 de ani, a intrat în seara zilei de duminică, 10 iulie, în lacul Germeringer (un lac artificial din zona orașului german Germering situat în districtul Fürstenfeldbruck din Bavaria Superioară) să se scalde.
Tânărul n-a mai revenit pe mal și a fost scos ulterior de un scafandru de pe fundul lacului. Resuscitat după aproximativ o jumătate de oră de stat sub apă, compatriotul nostru a fost transportat în viață la o clinică din apropiere, dar se află în pericol de moarte și la această oră.
Potrivit polițiștilor, românul făcuse plajă cu mai mulți colegi de muncă (lucrează în domeniul construcțiilor) pe malul lacului. Apoi a sărit în apă de pe debarcaderul salvamarului în jurul orei 19:00 și, după câteva încercări nereușite de a înota, s-a scufundat.
În jurul orei 19:30, un scafandru de la pompierii profesioniști din München, care au fost alertați imediat, a reușit să-l găsească pe bărbat la o adâncime de patru metri și să-l scoată la mal.
În mod miraculos, resuscitarea a reușit. Victima a fost dusă la Clinica Fürstenfeldbruck și tratată în continuare în camera de traumatologie. Potrivit poliției, prognosticul medicilor este rezervat, victima rămânând în pericol major.
Florian Schuler vorbește în interviul acordat cotidianului Süddeutsche Zeitung despre șansele de reușită a unei resuscitari după o jumătate de oră de stat sub apă și despre comportamentul corect al posibililor martori oculari în cazul unor accidente de acest fel.
Schuler, în vârstă de 39 de ani, este șeful grupului de desfășurare rapidă al serviciului de salvare pe apă al Crucii Roșii din Bavaria, de pe lacul Germeringer. Imediat după sosirea pompierilor, Schuler a fost primul membru cu calificare al serviciului de salvare pe apă, pentru a fi comandantul acțiunii de salvare la locul accidentului.
SZ: După 30 de minute sub apă – cum puteți supraviețui?
Florian Schuler: Nu poți supraviețui decât în condiții cu adevărat ideale, când apa este cât mai rece și ești tânăr și într-o bună formă fizică. Am auzit de o femeie care a supraviețuit sub gheață timp de o jumătate de oră în Norvegia, aparent fără răni permanente. Dar, așa cum am spus, acestea sunt excepții.
Lucrez la serviciul de salvare pe apă din 1993, dar, personal, nu am avut un astfel de caz în Germering. În general, acesta a fost primul accident grav de scăldat pe lacul nostru în ultimii ani. În alte lacuri, însă, oamenii s-au înecat, din păcate, și ca urmare a mișcărilor de refugiați din 2015. Au fost misiuni în care oamenii care înotau prost sau deloc subestimau condițiile locale.
Cum se realizează o resuscitare?
Desigur, persoana vătămată trebuie să iasă din apă cât mai repede posibil. Inițial, pacientul este ventilat de cinci ori cu sacul de resuscitare. Ventilația profesională are loc cu aport de oxigen. Apoi, în cursul resuscitarii, se încearcă crearea unei circulații prin masaj cardiac, care transportă oxigenul către organe, în special către creier. În cazul resuscitării făcute de amatori, de regulă, nu este disponibilă o suplimentare cu oxigen. Dar și aici este important să începem resuscitarea cât mai curând posibil. Cel mai bine este, desigur, dacă ați practicat deja acest lucru într-un curs de prim ajutor.
Cum ar trebui să vă comportați ca martor ocular?
În primul rând, trebuie să apelați imediat numărul de urgență 112. Și, mai presus de toate, amintiți-vă cât mai exact locul în care persoana a intrat în apă. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să căutați un reper pe celălalt mal care să fie în concordanță cu locul de scufundare din două repere pe care vi le amintiți pe malul unde vă aflați. Acest lucru este deosebit de important atunci când este deja puțin întuneric și apa este tulbure, ca în lacul Germeringer.
A mers bine duminică. Cei patru scafandri s-au putut concentra pe o zonă de căutare relativ mică. Desigur, dacă cineva nu s-a scufundat deja, martorii oculari pot încerca să-i arunce un colac salvare. Doar cei care îndrăznesc și sunt cu adevărat buni înotători pot încerca să se aventureze într-o scufundare și să-l scoată. De asemenea, pentru că te poate pune în pericol atunci când cineva intră în panică.
Ar fi posibil ca serviciul voluntar de salvare pe apă să fie și mai prezent pe lacul Germeringer?
Suntem la fața locului în sărbătorile legale și în weekendurile când vremea este bună pentru scăldat. Duminică nu am fost acolo, din cauza vremii răcoroase nu a fost aproape nici o operațiune de scăldat. În orice caz, ora accidentului a fost în afara orelor de veghe care ar fi avut loc în timpul operațiunii de îmbăiere. Cu toate acestea, serviciul de salvare pe apă este disponibil chiar și atunci.
Acesta este alertat de centrul de control integrat după declanșarea unui apel de urgență. Acest lucru funcționează, în general, foarte bine. De asemenea, există îmbunătățiri constante ale echipamentelor și acum putem folosi chiar și o dronă pentru a căuta oamenii dispăruți. În unele cazuri, contururile unei persoane în apă pot fi recunoscute. Duminică am avut ajutor de la un elicopter de salvare pentru a obține o imagine aeriană a situației.
Salvatorii acvatici și scafandrii de la grupurile de intervenție rapidă de salvare pe apă de la BRK din Germering și Fürstenfeldbruck, scafandrii profesioniști de la brigada de pompieri din München, elicopterul de salvare Christoph Murnau, precum și ajutoarele de la fața locului din Gilching, pompierii voluntari de la unitatea Unterpfaffenhofen, precum și câte o ambulanță a Crucii Roșii din Aubing și Gilching s-au deplasat pentru operațiunea de duminică seara.