Trecerea la ora de vară în 2021. Schimbarea orei de două ori pe an ar putea fi eliminată începând cu anul viitor
Trecerea la ora de vară se va face la sfârșitul lunii martie 2021, mai exact în noaptea de 27 spre 28 martie, când ora 3:00 devine ora 4:00 (ora României). Așadar, 28 martie 2021 va fi cea mai scurtă zi a anului, având teoretic 23 de ore. Anul acesta ar putea fi ultimul în care vom mai schimba ora.
Măsura este luată cu scopul de a folosi cât mai mult lumina zilei și a economisi energia electrică. Schimbarea orei a creat nemulțumiri de-a lungul timpului, iar unii specialiști au criticat-o pentru că ar crea probleme de sănătate populației.
Comisia Europeană a propus în 2018 eliminarea schimbării sezoniere a orei, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Ar fi urmat ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană.
Statele membre care decideau să menţină permanent ora de vară trebuiau să efectueze ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021. Cele care preferau să rămână la ora standard urmau să schimbe ora pentru ultima dată în ultima duminică din luna octombrie 2021. Era prevăzută şi posibilitatea unei amânări de 12 luni.
România şi celelalte state membre ale UE urmau să informeze Comisia Europeană asupra alegerii lor până în aprilie 2020, după care urma o etapă de coordonare. Izbucnirea pandemiei a oprit însă complet acest proces, care ar putea fi reluat cel mai devreme în 2022.
„Să nu uităm că până la urmă trebuie să funcţionăm după ora naturală şi nicidecum după astfel de convenţii care provoacă mari probleme de sănătate şi, paradoxal, duc şi la pierderi economice, dat fiind faptul că randamentul activităţii omeneşti scade”, declara Andrei Daniel Gheorghe, unul dintre susținătorii români ai inițiativei de a se renunța la ora de vară.