Trei spanioli, acuzați de o văduvă din România că și-au însușit banii care i se cuveneau, se dezvinovățesc: „Nu-i mai datorăm nimic”
Un fermier din Alamillo (Ciudad Real – Spania), Jose T.G., soția sa și unul dintre fiii lor, susțin că nu au păstrat cei 193.527 de euro, reprezentând despăgubirile oferite de o firmă de asigurări pentru viața lui Marinel C., un muncitor de naționalitate română care a lucrat la ferma lor. Românul a decedat într-un accident de circulație, iar Mariana Georgeta D., văduva lui, i-a adus pe cei trei fermieri pe banca acuzaților, la Tribunalul Provincial din Ciudad Real și cere ca fiecare dintre ei să fie condamnat la șase ani de închisoare.
În ciuda complexității faptelor care sunt urmărite penal, momentan, procurorul cazului nu-i acuză în declarația sa provizorie de constatări pe cei trei, considerând că nu există nicio infracțiune. De fapt, accidentul în care Marinel C. și-a pierdut viața nu s-a produs în Spania, ci în România, țara sa de origine, unde acesta s-a întors împreună cu soția și cele două fete minore, după ce a lucrat la ferma de vite a inculpaților din Alamillo.
În consecință, atunci când a avut loc decesul, românul nu lucra pentru familia crescătorilor de vite. Cu toate acestea, polița de asigurare de viață făcută de societatea fermei de vite era în vigoare. „I-am spus fiului meu să-i facă o asigurare de viață pentru că nu vreau să am neplăceri”, a mărturisit inculpatul Jose T.G., marți, 8 februarie, în cadrul procesului intentat de văduva românului decedat.
Fermierul din Alamillo a explicat faptul că bărbatul care a murit în România și care lucra de aproximativ patru ani la ferma lui „bea mult și într-o zi a căzut dintr-un tractor. Când am aflat, m-am hotărât să-i fac o asigurare de viață”, în cazul în care ar suferi un accident de muncă, în timpul lucrului la ferma lui.
Fermierul susține că la sfârșitul lunii noiembrie 2011, a aflat că bărbatul căruia îi făcuse asigurare de viață a murit într-un accident rutier în România. La volan se afla fratele său, care a fost judecat în țară și condamnat la doi ani de închisoare. Nu a plătit despăgubiri familiei pentru că a fost declarat insolvabil.
Polița de asigurare făcută la fermă era încă în vigoare atunci când s-a produs accidentul mortal și văduva „avea dreptul să o încaseze”, susține avocatul Pablo Ruiz, cel care exercită acum acuzarea privată.
Acesta reiterează că Jose T.G. a fost cel care a contactat-o pe văduva lui Marinel C. și s-a oferit să o ajute în procesarea asigurării, în condițiile în care el a plătit polița și îi cunoștea pe cei responsabili pentru intermediere.
Mariana, văduva lui Marinel, „nu a avut încredere și a ajuns să călătorească în Spania. Au dus-o la firma de asigurări, la notariat, dar nu i-au explicat explicat cum stau lucrurile”, potrivit declarației avocatului Ruiz.
Dar cei trei inculpați neagă. Jose T.G. a afirmat în fața Curții că i-a dat văduvei suma de 193.527 de euro numerar, în „teancuri de bancnote pe care le-a numărat”, după semnarea unei chitanțe. De altfel, el a remarcat că văduva i-a dat împuterniciri semnate pentru că nu a vrut să aibă probleme în țara lui: „N-am idee despre ce și nu mă interesează. O ajut cu cea mai mare loialitate din lume”.
Femeia a ajuns să-și recunoască semnătura pe document dar a spus că a fost victima unei farse, că familia de fermieri a profitat de încrederea pe care o avea în ei și că ea nu înțelege sau vorbește bine spaniola. Ea a cerut să depună mărturie cu ajutorul unui translator.
Ruiz, avocatul văduvei, îi acuză pe fermieri de înșelăciune, înțelegând că sunt îndeplinite toate cerințele și, în mod alternativ, însușire ilegală de foloase. Fermierii, potrivit văduvei, i-au spus că suma compensației datorată ei era de 10.000 de euro, în locul sumei de 197.927 euro, care figura în poliță.
De asemenea, fermierii acuzați au mărturisit că i-au dat văduvei 4.400 de euro prin transferuri bancare de circa 1.000 euro fiecare, în patru luni, iar restul în numerar într-o geantă „similară celor de la Burger King”, a explicat Jose T.G., apoi a reiterat că Mariana a vrut așa, deoarece a avut probleme în țara ei cu încasarea acelor bani sau conflicte familiale ca urmare a accidentului mortal al soțului ei.
În schimb, văduva a mărturisit că a început să nu mai aibă încredere în familia de fermieri atunci când Jose T.G. a încetat să-i mai răspundă la telefoane, după ce i-a cerut restul de bani până la cei 10.000 de euro pe care i-a promis inițial. Nu a răspuns o perioadă la apeluri, după care i-a spus că „a fost o criză foarte mare în țară” și nu i-a putut plăti mai mult.
Avocatul apărării, Enrique Juan De No Coma a pus la îndoială dificultatea reclamantei în ceea ce privește limba spaniolă. „Vorbește și înțelege spaniola perfect, pentru că împreună cu soțul ei lucrase anterior într-o altă companie, între 2008 și 2011”. Acesta a precizat că Jose T.G. „a făcut tot ce i-a spus ea, pentru că codurile lor fiscale nu au putut apărea în România și le-a cerut să pregătească banii în numerar”.
Clientul său „se ocupă de sume importante de numerar, care dublează sau crește mai mult suma despăgubirii despre care se discută”, a continuat avocatul la finalul primei ședințe a procesului, în care a luat atitudine și fiica cuplului inculpat.
Aceasta a precizat că, în calitate de împuternicită, ea a fost cea care a efectuat provizioanele și viramentele de bani și, totuși, „nu este acuzată”, a subliniat avocatul apărării. Audierea fiicei fermierilor s-a învârtit în jurul chitanței semnate de văduvă pentru suma de 197.927 euro, cu titlu de despăgubire pentru decesul soțului ei. Avocatul acuzării private respinge fapta, pe baza discrepanțelor de date. Procesul continuă.
Acest articol este continuarea celui publicat la data de 7 februarie: Văduva unui muncitor român mort în Spania, înșelată de proprietarii fermei unde bărbatul lucra.