Neamț născut în România și fugit în Germania, s-a întors definitiv după 36 de ani. „Aici se trăiește mult mai bine”
Johann Henning, un etnic german născut în țara noastră, dar care a petrecut aproape patru decenii în Germania după ce a fugit din România în anii ’80, a ales să se întoarcă în satul său natal, Romos din Hunedoara, unde și-a renovat casa părintească și trăiește o viață pe care o consideră mult mai bună decât cea pe care o avea în Germania.
Henning, care face parte din micuța comunitate a sașilor din Romos, a părăsit România în 1982, traversând ilegal frontiera în Iugoslavia și, după o scurtă perioadă de detenție, a reușit să ajungă în Germania.
„Am trecut ilegal frontiera de vest a României, în Iugoslavia. După ce am stat în închisoare, vreo 15 zile, în țara vecină, mi-am putut continua drumul spre Germania, unde am rămas până în urmă cu cinci ani.
Am lucrat acolo într-o termocentrală, iar după pensionare am revenit în satul meu natal, Romos”, a povestit neamțul pentru ziarul Adevărul.
În ciuda faptului că regimul comunist i-a retras cetățenia română pentru fuga sa, Henning și soția sa au găsit în țara noastră un trai mult mai satisfăcător.
„Aici este mult mai bine ca în Germania, unde locuiam la bloc într-un apartament de 80 de metri pătrați și plăteam chirie. Aici trăim într-o casă de aproape 300 de metri pătrați, plus o grădină.
Mâncăm bio din grădina noastră, cartofi, roșii, ceapă, ardei și tot ce ne punem. Avem cămările pline, pivnița plină, așa că nu avea rost să stăm în Germania, să cumpărăm tot”, a spus Johann.
Pensionarul german beneficiază de o pensie din Germania care îi asigură un trai confortabil în România, departe de costurile ridicate de viață din fosta sa țară de adopție.
„Chiriile au crescut foarte mult în Germania. La fel și utilitățile. Sora mea, care a rămas acolo, într-un bloc învecinat celui unde am locuit noi, a ajuns să plătească 700 de euro pe lună numai pentru apă și încălzire.
Noi am plătit aici, gazul, vreo 1.000 de lei, dar numai în lunile de iarnă. Vara a fost mult mai puțin. Prețurile benzinei și motorinei au crescut și ele în Germania, de aceea au ieșit și fermierii în stradă”, a mai adăugat el.
Fiul său, Richard, a ales să rămână în Germania, locul său de naștere, subliniind diversitatea alegerilor personale și legăturilor cu locurile natale în cadrul aceleiași familii.
Comunitatea sașilor din ținutul Orăștiei, din care face parte și Henning, are o istorie de aproape nouă secole, marcând profund regiunea prin ctitorii precum cetatea medievală Orăștie.
De-a lungul secolelor, această comunitate a fost afectată de invazii, războaie și schimbări politice, care au redus semnificativ prezența sașilor în regiune.
Înainte de Al Doilea Război Mondial, peste 1.000 de etnici germani trăiau în ținutul Orăștiei și în Deva, dar evenimentele istorice ulterioare, inclusiv deportările în Uniunea Sovietică și emigrarea în masă, au dus la scăderea drastică a numărului acestora.