vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Un român care a lucrat în Germania la cules sparanghel și la abatorul Tonnies: „Ne scoteau cu japca la muncă”

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Din România În evidență Prima pagină Știri - vineri, 3 iulie 2020 Etichete: , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Un muncitor român a povestit pentru Radio România Liberă peripețiile pe care le-a avut în Germania după ce a plecat cu soția la muncă, în perioada pandemiei de coronavirus. Alberto Mihai Gogu și soția sa, Maria, au plecat în aprilie la muncă în străinătate pentru al 12-lea an la rând. De pe aeroportul din Cluj au pornit cu o cursă specială întâi către o fermă de sparanghel, apoi către abatorul din Guetersloh unde circa 1.000 de români s-au îmbolnăvit de COVID-19.

Mii de români au plecat în plină perioadă de pandemie de coronavirus să muncească în Germania. În timp ce toată Europa era în izolare la domiciliu sau în carantină, sărăcia și nevoia de bani i-au făcut pe muncitorii români să înfrunte situația dificilă și să plece pe câmpurile și în abatoarele occidentalilor. „În România nu avem ce să facem, murim de foame”, a declarat pentru sursa citată Maria Gogu. „Le mulțumim foarte mult la nemți”, a mai spus femeia. „Datorită lor ne-am cumpărat nu una, ci două case în România”, a adăugat și Mihai.

- Continuarea după publicitate -

„Am 12 ani de când merg în Germania la muncă – a povestit bărbatul român – dar ca perioada asta de 3 luni nu mi-a fost niciodată mai greu.” Odată ajunși în Germania, la o fermă de sparanghel unde s-au înregistrat mai multe cazuri de coronavirus, au fost puși în izolare, câte patru persoane în cameră, în încăperi mici, cu paturi suprapuse. „Nu ne lăsau în camere, deși trebuia să facem 14 zile de carantină, ne scoteau cu japca la muncă”, spune lucrătorul român în video de mai jos. „Nimic nu este din ce ne-au promis! Suntem tratați ca niște sclavi, doar că nu suntem biciuiți, în rest exact ca sclavii suntem tratați”, declară un alt bărbat român.

Lucrătorilor români li s-au luat actele de identitate sub pretextul că erau necesare angajatorilor pentru a le încheia contractele de muncă: „Sunt 3-4 zile de când ne-au luat buletinele, noi nu mai avem acte de identitate de când am sosit aici”, povesteau atunci românii de la ferma de sparanghel cărora li s-a cerut să plătească un comision, deși în anunțul din România scria clar printre altele: „Condiții foarte bune de salarizare și de muncă. Nu percepem comision”. Și călătoria cu avionul era oferită gratuit, dar asta doar în anunțul făcut de firma de recrutare de forță de muncă, deoarece la destinație românilor li s-a cerut să-și plătească biletul de avion.

De la ferma de sparanghel, Mihai a plecat împreună cu soția la abatorul Tonnies unde, după câteva săptămâni au fost descoperite cazuri de infecție cu noul coronavirus: „Ne-au testat pe toți, au făcut teste la tot abatorul”, povestește. Cei doi nu erau bolnavi, dar în câteva zile au fost anunțate 400 de cazuri pozitive: „Mi-am dat demisia, pentru că îmi era frică”, spune românul și a făcut bine pentru că numărul celor infectați a continuat să crească în zilele următoare.

- Continuarea după publicitate -

Mihai Gogu povestește că a fost nevoit să doarmă pe străzi, ascuns în tufișuri și a suferit de foame până a reușit să se întoarcă cu soția înapoi în țară

Întoarcerea acasă, în România, a fost o adevărată aventură pentru perechea de români. Călătoria a durat 5 zile și au schimbat 10 mijloace de transport. „Mi-a fost frică, sincer mi-a fost! Deși când am plecat din țară, cred că de sărăcie am spus nu, dar acolo, știind de boala asta cât îi de periculoasă și când am auzit că sunt chiar la locul meu de muncă, mi-a fost un pic de frică”, recunoaște Mihai.

Românii muncesc din greu pe câmpurile și în abatoarele Germaniei spune Alberto Mihai Gogu: „Sunt gen moșie, cum erau boierii cândva. Puteai, nu puteai, trebuia să muncești”. Un alt muncitor român, aflat în izolare pentru că era pozitiv la coronavirus, a afirmat în același video că unii muncitori lucrau chiar dacă nu se simțeau bine.

Cu banii câștigați Mihai și-a plătit niște datorii, a achiziționat obiecte casnice și materiale de construcții: „Tot ce am cu banii de la nemți am făcut”, spune în video de mai jos.