Votul în diaspora se va desfăşura pe parcursul a trei zile: vineri, sâmbătă și duminică
Comisia specială comună a Parlamentului pentru elaborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală a decis joi ca votul în Diaspora să dureze trei zile. Cu o zi în urmă, comisia a decis ca diaspora să poată vota, pe lângă sistemul clasic, şi prin corespondenţă sau anticipat.
Astfel, potrivit raportului final al Comisiei, românii din Diaspora vor putea vota în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.
„„În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7:00 şi se încheie la ora locală 21:00. Prin excepţie de la prevederile alin. 1, votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării”, se arată în raportul întocmit de parlamentari, care urmează să fie supus votului celor două Camere.
De asemenea, deputații și senatorii au decis ca în ziua de vineri, votarea să înceapă la ora locală 12:00 şi să se încheie la ora locală 21:00, ia sâmbăta votarea să înceapă la ora locală 7:00 şi să se încheie la ora locală 21: 00.
Pentru a vota prin corespondenţă, alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate trebuie să se înregistreze ca alegător prin corespondenţă, alegătorii sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate, listele se întocmesc de AEP în format electronic şi sunt puse la dispoziţia Biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate – se menţionează în articolul 8 al legii, în forma stabilită de parlamentarii comisiei.
„Începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri pentru preşedintele României, la termen şi până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul care doreşte să voteze în străinătate la alegerile pentru preşedintele României se poate înregistra în registrul electoral ca alegător în străinătate prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate”, se arată în modificarea articolului.