Ziua internaţională a remiterilor familiale sau sărbătoarea celor care trimit bani acasă din străinătate
În fiecare an la data de 16 iunie se sărbătorește Ziua internaţională a remiterilor familiale („International Day of Family Remittances”), pentru a recunoaşte contribuţia financiară semnificativă a celor peste 200 de milioane de lucrători migranţi din toată lumea la bunăstarea familiilor pe care le lasă acasă, potrivit site-ului oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite, informează Agerpres.
Marcarea acestei zile are rolul de a încuraja atât sectorul public cât şi pe cel privat, dar şi societatea civilă, să-şi intensifice eforturile pentru a maximiza impactul acestor fonduri în ţările în curs de dezvoltare.
Jumătate din aceste fluxuri financiare (transferuri de bani) se duc către zonele rurale, unde există sărăcie şi foamete şi unde trimiterea unor sume de bani, de obicei mici, contează cel mai mult.
În 2019, existau aproximativ 200 de milioane de lucrători migranţi care furnizau servicii esenţiale sectoarelor economice importante din peste 40 de ţări cu venituri mari şi trimiteau resurse financiare necesare pentru a sprijini aproximativ 800 de milioane de rude care locuiesc acasă în mai mult de 125 de ţări.
În acest an, Ziua internaţională a remiterilor familiale va fi respectată în condiţii fără precedent. COVID-19 a schimbat lumea. Milioane de lucrători migranţi îşi pierd locurile de muncă, iar multe familii care trăiesc din transferurile de bani sunt împinse brusc sub pragul sărăciei, punând capăt eforturilor pentru a ajunge la propriile lor Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD).
Se preconizează că remiterile familiale globale către ţările în curs de dezvoltare vor scădea cu 110 miliarde dolari americani în 2020 şi nu se vor întoarce la nivelurile pre-pandemice pentru mulţi ani după aceea.
Românii care lucrează în străinătate au trimis în ţară în anul 2019 peste 7,2 miliarde de dolari (6,7 mld. euro), adică 3% din PIB și cu 251 de milioane de dolari mai mult ca anul trecut, potrivit datelor publicate de Banca Mondială. Aceşti bani au susținut consumul, achiziţiile de case, bricolajul şi piaţa materialelor de construcţii, plus economisirea bancară.