vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Plata minimă obligatorie a muncitorilor agricoli în Germania, calcularea salariului în funcție de munca prestată

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Informații utile Știri - luni, 27 iulie 2020 Etichete: , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Pentru toți angajații din agricultură din Germania se aplică salariul minim legal de 9,35 euro brut. Locul de reședință sau cetățenia lucrătorilor sunt irelevante, indiferent de naționalitate sau de originea lor, lucrătorii de bucură de aceleași drepturi salariale, se arată în broșura elaborată de Ministerul Muncii în ce privește drepturile muncitorilor sezonieri din această țară.

Salariul minim din Germania se aplică și în cazul în care ați fost trimis la muncă de către un angajator din România sau din altă țară sau dacă ați mers să lucrați ca lucrător independent cu certificat A1 din țara de origine în Germania.

- Continuarea după publicitate -

În cazul muncilor agricole, angajatorii specifică adesea câte kilograme de fructe și legume trebuie să recolteze un muncitor sezonier și câți euro va obține pentru acest lucru. Astfel de salarii calculate în acord sunt permise. Cu toate acestea, angajatorul nu vă poate plăti mai puțin de 9,35 euro brut pe oră. Dacă recoltați mai multe lăzi pe oră, încât câștigați mai mult de 9,35 euro, angajatorul va trebui în consecință să vă plătească mai mult.

Exemplu: Dacă lucrați 8 ore, trebuie să câștigați cel puțin (8 ore x 9,35 euro) 74,80 euro brut. Acest lucru se aplică și dacă sunteți plătit la kg sau lăzi! Salariul muncitorului  nu poate fi sub 9,35 euro pe oră.

Important! Pentru a putea calcula exact ce salariu vă revine după lege, notați în fiecare zi începutul, sfârșitul și durata zilei de muncă, inclusiv pauzele. Notați ce și unde ați lucrat, precum și numele, adresele de acasă și numerele de telefon mobil ale colegilor care pot atesta acest lucru. Faceți fotografii dacă este posibil. Solicitați-i șefului de echipă să confirme lista cu orele de muncă prin semnătură.

- Continuarea după publicitate -

În cazul în care acest lucru nu este posibil, rugați un coleg să confirme datele notate de dvs. prin semnătură. În cazul salariilor în acord, notați-vă numărul de lăzi sau cantitățile pe care le-ați predat, împreună cu numărul de ore pe care le-ați prestat. Doar documentând exact programul de muncă, veți putea verifica dacă salariile dvs. sunt corecte.

Când trebuie să vă fie plătit salariul?

Acest lucru este menționat în contractul de muncă. Dacă nu ați primit un contract, întrebați angajatorul! Legea prevede ca salariile să fie plătite cel târziu la sfârșitul lunii următoare în care s-a efectuat lucrarea. Acest lucru înseamnă, de exemplu, că salariul din aprilie trebuie să îl primiți cel târziu pe 31 mai.

Odată cu plata, angajatorul este obligat să vă ofere un stat de plată. Un stat de plată trebuie să conțină cel puțin următoarele informații:

  • Numărul de ore lucrate;
  • Salariul brut lunar;
  • Suma deducerilor pentru impozitele pe venit;
  • Alte deduceri (de exemplu, pentru cazare și masă, avansuri);
  • Suma plătită (salariul net);

Dacă ați convenit cu angajatorul, că întregul salariu va fi plătit doar la sfârșitul activității sezoniere, atunci solicitați neapărat facturile provizorii săptămânale prin WhatsApp sau alte platforme de comunicare și notați-vă cu exactitate programul de muncă.

- Continuarea după publicitate -

Dacă primiți bani în avans, cereți o chitanță cu suma exactă (scrisă în cuvinte). Nu semnați niciodată documente, chitanțe sau note necompletate!