Salarizarea în Germania, salariul minim pe economie și detalii despre fluturașul de salariu (Lohnabrehnung)
Lucrătorii români pot munci pe întreg teritoriul Germaniei care este un stat de tip federal împărţit în 16 landuri. Este important să se informeze cu privire la drepturile şi obligaţiile pe care le au atunci când muncesc în Germania, să verifice informaţiile înainte de a pleca din România, pentru a se asigura de seriozitatea angajatorul. De asemenea, este important să discute cu acesta, să obţină informaţii cu privire la munca care va fi prestată, condiţiile de cazare (dacă este cazul), programul de lucru, perioada angajării și salariul pe care îl vor primi.
Care este salariul minim pe economie în Germania
Din data de 1 ianuarie 2015 în Germania se aplică salariul minim brut pe economie stabilit prin lege (Mindestlohngesetz) la 8,84 euro pe oră pentru toţi angajaţii care nu au dreptul la un salariu minim sectorial (acesta se stabileşte prin Contractele Colective de Muncă la nivel de ramură de activitate).
Până la sfârşitul anului 2017 s-au stabilit perioade de tranziţie în unele ramuri economice, fiind posibile salarii mai mici de 8,84 euro pe oră. Salariul minim se aplică şi personalului detaşat din străinătate în Germania, indiferent de ţara în care îşi are sediul angajatorul.
Salariul minim se mai aplică şi angajaţilor cu mini-job (astfel programul lunar maxim de lucru al acestora este de 52 ore), angajaţilor în gospodării individuale, lucrătorilor sezonieri.
Salarizarea în acord sau cu plata la bucată este permisă numai dacă salariul astfel obţinut nu este mai mic decât salariul minim pe economie.
Salariul minim nu se aplică în cadrul şcolilor profesionale. Salariul de ucenic al elevilor de şcoală profesională se stabileşte conform Regulamentului de pregătire profesională aferent.
Salariul este transferat în contul curent al angajatului la mijlocul sau la sfârşitul lunii.
Angajatorul transmite direct contribuţiile angajaţilor la agenţiile / autorităţile responsabile de impozitare, asigurări de sănătate, asigurări de pensii, asigurări de şomaj, etc.
Fluturaşul de salarizare (Lohnabrehnung)
Acesta este primit de salariat la fiecare plată a salariului, şi trebuie să indice: salariul brut, tipul şi nivelul fiecărei reţineri, precum şi salariul net.
Angajatorilor le este permis să facă următoarele reţineri din salariul angajaţilor:
- Reţinerile impuse sau autorizate prin lege precum suprataxa de solidaritate, impozitul datorat cultelor şi asigurări de sănătate, de şomaj, etc.
- Orice reţinere permisă prin contractul de muncă (de exemplu, contribuţiile la anumite sisteme de pensii);
- Orice reţinere agreată în scris de angajat (de exemplu, abonamente pentru anumite servicii medicale, cluburi sportive sau pentru alte cluburi de socializare).
În caz de neplată a salariilor
În situaţia în care o problemă dintre un angajat şi un angajator nu poate fi soluţionată de cale amiabilă, lucrătorul trebuie să se adreseze instanţei speciale pentru dreptul muncii (Arbeitsgericht). Informaţii suplimentare despre acestea (date de contact, program de 24 lucru cu publicul, etc.) pot fi obţinute prin accesarea web site-ului Ministerului de Justiţie din fiecare land.
Informațiile din acest articol au fost preluate din Ghidul lucrătorului român din Germania, realizat de Ministerul Muncii în colaborare cu Ambasada României la Berlin.