Orarul secțiilor de votare din diaspora la alegerile prezidențiale. Documentele de identitate pe baza cărora se poate vota
Alegerile prezidențiale din anul 2019 se vor desfășura după noi reguli, iar una dintre acestea este organizarea votului din străinătate pe o perioadă de trei zile. Românii din diaspora vor avea astfel la dispoziție timp suficient de a se deplasa la cea mai apropiată secție și a vota Președintele României pentru următorii 5 ani. Prezentăm mai jos orarul secțiilor de votare și actele de identitate cu care putem vota.
Orarul secţiilor de votare:
- Vineri, 8 noiembrie (primul tur de scrutin) – 22 noiembrie (al doilea tur de scrutin), între orele 12-21;
- Sâmbătă, 9 noiembrie (primul tur de scrutin) – 23 noiembrie (al doilea tur de scrutin), între orele 7-21;
- Duminică, 10 noiembrie (primul tur de scrutin) – 24 noiembrie (al doilea tur de scrutin), între orele 7-21.
Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot. Doi membri desemnaţi de biroul electoral al secţiei de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 21:00 dacă în afara sediului secţiei de votare se află alegători care aşteaptă să îşi exercite dreptul de vot şi constată şi monitorizează ordinea în care aceştia au acces în localul de vot. Alegătorii aflaţi în situaţiile de mai sus pot vota până cel mult la ora 23:59.
Dacă nu ați optat pentru votul prin corespondenţă puteți vota la oricare din secțiile de votare organizate în afara țării, pe baza unui document de identitate valabil în ziua votării:
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic;
- paşaportul diplomatic electronic/ paşaportul de serviciu/ paşaportul de serviciu electronic/ paşaportul simplu/
- paşaportul simplu electronic/ paşaportul simplu temporar;
- în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.
Vă reamintim că pot vota la alegerile prezidenţiale cetăţenii români care au vârsta de cel puţin 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv; nu au fost puşi sub interdicţie sau nu li s-a interzis exercitarea dreptului de vot, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a început, luni, 28 octombrie, expedierea către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României a materialelor necesare votării în străinătate la alegerile prezidenţiale.
Pentru cele 835 de secţii de votare ce vor fi organizate pentru alegătorii români din străinătate, Ministerul Afacerilor Externe trimite, pentru turul I al alegerilor prezidenţiale, 4.483.907 de buletine de vot, 7.739 de ştampile cu menţiunea „VOTAT” şi 3.997.044 de timbre autocolante cu menţiunea „VOTAT”, precizează MAE într-un comunicat.
Odată cu buletinele de vot, MAE expediază şi celelalte materiale necesare votării în cadrul secţiilor de votare din străinătate: modele de liste electorale suplimentare, modele de procese-verbale pentru consemnarea rezultatelor votării, modele de procese-verbale ce trebuie completate în anumite situaţii specifice.