Strategia prin care o româncă din UK a reușit să obțină un loc de muncă pe măsura calificării: „Mi-am schimbat numele în CV”
Georgiana Popescu, o tânără de naționalitate română de 26 de ani, a acuzat firmele din Marea Britanie de „discriminare pe baza numelui” după ce a susținut că, aflată în căutarea unui loc de muncă, i s-au oferit interviuri doar după ce a trimis angajatorilor CV-ul său cu un nume „englez” fals.
După cum relatează Daily Mail, Georgiana s-a mutat în orașul Leeds, comitatul West Yorkshire, în anul 2015 pentru a-și finaliza studiile de licență și master în criminologie, înainte de a începe căutarea unui loc de muncă în Marea Britanie.
Tânăra susține că a aplicat pentru mai mult de 100 de locuri de muncă, dar a primit doar oferte în depozite și retail – în timp ce colegii ei britanici de facultate au accesat joburi în concordanță cu studiile lor.
Georgiana a decis ulterior să aplice pentru 40 de posturi folosind două CV-uri și aplicații identice, în timp ce și-a schimbat numele său într-unul „tradițional britanic”: Sarah C.
Tânăra noastră conațională susține că „nu a fost surprinsă” să primească răspunsuri de la 11 companii care i-au oferit interviurile cu numele de „Sarah”, în timp ce aplicațiile ei identice cu numele Georgiana Popescu au fost aparent lăsate deoparte.
Georgiana crede că cererile sub numele ei adevărat nici nu au fost citite de angajatori. După ani de muncă în depozite și retail, ea a fost încântată să obțină în sfârșit un job ca analist de fraudă în martie anul trecut.
Ea a spus că se simte suficient de încrezătoare pentru a vorbi despre experiența ei „sfâșietoare” de trei ani, mai ales că se temea de reacția oamenilor care ar sfătui-o „să se întoarcă în propria ei țară”.
Originară din București, Georgiana a mărturisit: „Este o problemă serioasă. Am depus exact aceleași CV-uri, dar cu nume diferite. Am primit 11 răspunsuri pentru Sarah și niciunul pentru Georgiana.
„Am avut sentimentul că nu contează ce fac, oricum nu voi fi niciodată suficient de bună din cauza numelui meu. Nu am cuvinte să descriu cum m-am simțit. Mi-a afectat grav sănătatea psihică!”
Georgiana susține că a ținut povestea pentru ea însăși ani de zile pentru că i-a fost teamă că va primi comentarii de ură precum „întoarce-te în țara ta” sau „ești aici doar pentru a cere beneficii”. De fapt, ea nu a primit niciun beneficiu și nu a fost nici măcar eligibilă pentru a i se acorda un împrumut de întreținere.
„Este o problemă uriașă. Chiar m-a făcut să realizez că problema principală era numele meu, și nu de aplicația mea și de calificările mele“. E clar că nici măcar nu s-au uitat la cererea cu numele meu, pentru că ar fi observat cu siguranță că era același CV”, a explicat Georgiana.
Ea a povestit că înainte de a se muta la Leeds, a fost stagiară la un ziar local din țara natală. După ce s-a mutat în Marea Britanie, timp de ani de zile nu a primit nicio ofertă de muncă în afară de muncitoare în depozite. A observat că, potrivit statisticilor, acelea sunt locuri de muncă specifice Europei de Est.
Georgiana a recunoscut, însă, că nu era prea stresată atunci, deoarece tocmai venise în Anglia și nu cunoștea prea bine limba. Studentă fiind, a făcut ceva voluntariat timp de un an și a lucrat în depozit. Apoi, după ce a aplicat la alte 100 de locuri de muncă, a reușit să se angajeze ca asistent de vânzări. A început o nouă muncă în domeniul vânzării cu amănuntul.
„Am plâns în ziua aceea. Eram atât de fericită pentru că puteam, în sfârșit, să ies din depozit. După ce mi-am luat diploma, am aplicat din nou pentru 100 de locuri de muncă, cele mai multe dintre ele legate de criminologie, dar și de servicii pentru clienți precum bănci, call-center și introducere de date.
„Îmi amintesc că am căutat și am văzut absolvenți englezi de criminologie obținând locuri de muncă adecvate în timp ce nu am primit măcar un interviu. Acesta a fost momentul în care mi-am dat seama că numele meu ar putea fi problema”, a conchis Georgiana.