Coșmarul trăit de doi tineri români plecați la muncă în străinătate: „Am fost bătaia lor de joc!”
Doi tineri români, amândoi de 23 de ani, au căzut victime ale unei scheme de înșelăciune și abuz în încercarea lor de a obține un loc de muncă mai bine plătit în străinătate. În urmă cu o săptămână, ei au decis să plece în Olanda pentru a lucra într-un abator, atrași de un anunț promițător pe Facebook.
După un contact telefonic cu firma de recrutare și trimiterea fotografiilor cu buletinele lor, au primit detalii despre salariu și cazare, precum și o condiție neobișnuită: buletinele lor urmau să fie reținute ca garanție pentru trei zile de muncă, deoarece transportul le fusese plătit de firmă.
„Am găsit un anunț pe Facebook în care se spuneau condițiile, avea și nr de telefon și am sunat. Am întrebat acolo ce și cum, ni s a spus așa puțin, apoi mi-a spus să dau poza cu buletinele pe wapp. Am dat acele poze și mi-a trimis două poze. În prima scria care este salariul, cât ne costă cazarea, detalii esențiale. În cea de a doua poza, scria că atunci când vom ajunge la sediu vom da buletinele și ni le vor înapoi după 3 zile muncite în abator. Țin aceste buletine că o garanție pentru că nu am avut noi bani să plătim transportul, ci firma de recrutare ne-a plătit”, a scris pe grupul Avocatul online unul dintre tineri.
Călătoria a început sâmbătă dimineața, cu un șofer angajat de firmă, care pe parcurs a avut comportamente ilegale și nepotrivite, stârnind îndoieli serioase. Ajunși luni la sediul firmei, situat în Germania, aproape de granița cu Olanda, cei doi s-au confruntat cu o atmosferă tensionată, întâmpinați de mulți indivizi dubioși.
O româncă le-a explicat condițiile de muncă, inclusiv obligativitatea orelor suplimentare, contrar celor spuse inițial. După semnarea unui angajament și plata a 250 de euro din salariu, buletinele le-au fost luate:
„Luni pe la prânz, a dat Domnul și am ajuns la sediul firmei, în Germania, undeva la granița cu Olanda. Ajunși acolo, erau mulți oameni dubioși, multi nesimțiți, dar din nou, nu asta e problema. A început o româncă să ne zică ce, cum și în ce fel, printre care sa ne zică că orele suplimentare, deși sunt plătite extra, sunt obligatorii, deși în țară ni s a spus că nu sunt obligatorii. Apoi ne a pus sa semnăm angajamentul că vom plăti cei 250 de euro la salariu și atunci ni s-au luat buletinele.”
Cei doi au fost duși la primărie pentru a obține BSN-ul (numărul de înregistrare la serviciile sociale olandeze), apoi cazați în condiții precare în Olanda. Planurile inițiale au fost modificate, fiind duși ulterior în Germania și apoi la abator în Olanda. După o zi fără informații clare despre începerea lucrului, au fost lăsați în incertitudine la cazarea din Germania:
„Ne-au dus la primărie să ne facă BSN-ul, apoi au început să ne plimbe de colo-colo, într-un final, ne-au cazat într-o casă vai de ea în Olanda. Ni s-a spus seara că va veni cineva la ora 8 să ne ia și să ne ducă la fabrica pentru protectia muncii. A doua zi, a venit șoferul să ne ia pe la ora 11 și ne-a dus la o cazare în Germania.
Am stat acolo vreo oră și după ne-a dus într-un final la abator in Olanda. Acolo la fel, ne-a făcut protectia muncii, la fel, oameni nesimțiți, etc… și am plecat de acolo după ce am terminat și nici măcar nu ni s-a spus dacă vom începe lucrul a doua zi, sau alte lucruri. Ne-au dus înapoi la cazare în Germania și de aseară stăm aici și nu mai știm ce să facem.”
În disperare, tinerii au luat în considerare posibilitatea de a fugi la Ambasada României din Haga și de a pretinde pierderea buletinelor pentru a primi ajutor.
În cele din urmă, au reușit să scape cu ajutorul unor prieteni care vorbeau germana și au apelat la serviciile de urgență. Poliția a intervenit, dar nu a oferit soluții concrete, separându-i temporar în centre de adăpost:
„Am fugit de unde stăteam cu bagajele și ne-au ajutat niste prieteni care cunosc limba germană și au sunat ei la 112 pentru noi. Au încercat să le explice ce s-a întâmplat, iar la scurt timp a ajuns o mașină de poliție. La fel, au vorbit prietenii noștrii cu ei, le au dat detaliile, etc. Și într-un final nu au făcut nimic… decât să ne despartă, el a fost dus într-un centru de ăsta pentru oameni care nu au dormi, iar eu la fel… Prietenului meu nu i-a convenit unde l-a adus, le-a spus că nu i se pare ok și nu i-a interesat, ci pur și simplu au plecat. Am vb cu el, ne-am hotărât să ne întoarcem la cazare.”
După această experiență traumatizantă, coordonatorul firmei le-a oferit posibilitatea de a pleca sau de a fi relocați:
„Ne-a trezit un coordonator acum dimineața, ne-a întrebat ce s-a întâmplat, i-am spus că pe lângă buletin, e vorba că aseară s-au îmbătat mai mulți coordonatori și au început să țipe, să se ia la bătaie și nu avem cum să stăm aici. A spus că înțelege și ne-a spus vreți să plecați sau va căutăm altă cazare? Clar, am cerut buletinele, am găsit și cu ce să ne întoarcem acasă și pentru data viitoare, ne-am învățat lecția.
Cei doi au ales să se întoarcă acasă, învățând o lecție dureroasă despre riscurile căutării unui loc de muncă în străinătate fără verificări temeinice:
„Avem 23 de ani, am vrut să vedem cum e să pleci din țară, să faci mai multi bani și ajunși acolo am fost bătaia de joc pentru niste nesimțiți…”