Româncă în străinătate, condamnată pentru moartea unui copil de care avea grijă. Micuțul a murit înecat
Tribunalul din Rüsselsheim (Germania) a condamnat recent două educatoare, o româncă și o rusoaică, la închisoare cu suspendare pentru încălcarea datoriei de supraveghere, după ce un băiețel a murit înecat într-un iaz din parcul Verna, la data de 6 octombrie 2022.
Incidentul tragic s-a petrecut când Lior, în vârstă de 17 luni, a căzut în iaz, iar încercările de resuscitare au eșuat.
Judecătoarea Annika Effert a decis pedepse de 11, respectiv 10 luni de închisoare, cu suspendare, informează fr.de.
Sentința a fost pronunțată într-o atmosferă emoționantă, cu lacrimi atât din partea părinților copilului, cât și a celor două educatoare, care încă resimțeau efectele tragediei.
„Acest verdict nu poate aduce o compensație pentru ceea ce s-a întâmplat”, a spus judecătoarea Effert, care a descris cazul ca fiind „extrem de dificil”.
Procesul nu a reușit să clarifice exact cum s-a produs accidentul în parc. Nu există martori suplimentari care să poată confirma declarațiile celor două femei – o rusoaică de 60 de ani și o româncă de 38 de ani.
Acestea aveau în grijă în total șapte copii, a căror părinți participau la un curs.
Copiii au fost duși cu un microbuz în parcul Verna, unde au fost lăsați să se joace, deși educatoarele știau că în apropiere, la o distanță de 30 de metri, se află un iaz.
Tragedia a avut loc când educatoarea mai în vârstă, de naționalitate rusă, a plecat să-și facă nevoiel după un tufiș.
Femeia a afirmat că a lipsit cinci-șase minute, iar când s-a întors și-a dat seama că băiețelul de numai 1 an și 5 luni lipsește. L-a găsit plutind în iaz, l-a scos din apă și a încercat să îl reanimeze.
Pe de altă parte, educatoarea româncă a susținut că toți copiii erau prezenți după absența de două-trei minute a colegei sale și că Lior a dispărut abia ulterior.
„Daunele care au rezultat erau previzibile”, a declarat judecătoarea. „Un copil de 17 luni nu poate înțelege că apa este o sursă de pericol”.
Acest caz nefericit subliniază importanța supravegherii adecvate a copiilor și consecințele tragice ale neglijenței.