vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Român ucis în Germania de un tânăr, în timp ce dormea. Mobilizare exemplară în rândul nemților pentru a ajuta la repatrierea trupului neînsuflețit

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Din diaspora Știri - luni, 9 septembrie 2024 Etichete: , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Silviu Munteanu, un cetățean român de 38 de ani care a ajuns în Germania cu speranța de a găsi un loc de muncă și a-și putea construi un viitor mai bun, a murit la sfârșitul lunii iulie din acest an în urma unei agresiuni suferite în gara principală din orașul german Bochum.

Silviu Munteanu, 38 de ani. Sursă foto: waz.de.

- Continuarea după publicitate -

Conaționalul nostru, care conform waz.de ajunsese să trăiască pe străzi după ce nu a reușit să-și găsească un loc de muncă, a fost atacat în timp ce dormea de un tânăr de 21 de ani din Lünen, iar rănile suferite în urma incidentului i-au fost fatale.

Tragedia a mobilizat un grup de cinci femei din Bochum, care fac parte din inițiativa „Ajutor din portbagaj”, o organizație locală ce oferă sprijin persoanelor fără adăpost, asigurându-le hrană, îmbrăcăminte și produse de igienă.

Aceste femei îl cunoșteau pe Silviu din interacțiunile lor frecvente cu oamenii fără adăpost din gară. După moartea lui, ele au fost abordate de Mihai Răducanu, unicul său văr din Bochum, care le-a cerut ajutorul pentru a-i transporta corpul neînsuflețit în România, la familia sa din Bârlad.

- Continuarea după publicitate -

„La început, am crezut că nu vom reuși”, a declarat Răducanu, exprimându-și incertitudinea în fața provocării de a acoperi costurile ridicate ale repatrierii și înmormântării.

Situația familiei din România este extrem de dificilă, mama lui Silviu având resurse financiare foarte limitate.

„Mama lui are extrem de puțini bani”, a explicat Angela Füllbeck, una dintre membrele grupului „Ajutor din portbagaj” și principalul organizator al strângerii de fonduri.

Pentru familia lui Silviu Munteanu, care face parte dintr-o comunitate creștin-ortodoxă, era esențial ca acesta să fie înmormântat acasă, conform tradițiilor religioase.

„Dacă ar fi rămas în Germania, ar fi fost incinerat, ceea ce, conform credinței lor, ar fi însemnat că ar fi ajuns în iad”, a adăugat Füllbeck, subliniind importanța religioasă a repatrierii.

- Continuarea după publicitate -

Mihai Răducanu a confirmat acest aspect, spunând că pentru familia sa era esențial ca Silviu să nu fie incinerat și să fie înmormântat în România.

Grupul a lansat rapid un apel de strângere de fonduri, concentrându-se pe cercul lor de cunoscuți. În scurt timp, au reușit să adune 2000 de euro, sumă care a acoperit costurile repatrierii.

Füllbeck a explicat că, după ce au strâns suma necesară, au oprit donațiile. Banii au fost folosiți pentru a plăti serviciile unei firme de pompe funebre din Bochum, care a oferit suport logistic și a renunțat la o mare parte din taxele obișnuite.

De asemenea, o firmă de pompe funebre din România, BorealisVest, a efectuat transportul corpului neînsuflețit.

- Continuarea după publicitate -

Fără ajutorul oferit de grupul „Ajutor din portbagaj”, familia lui Silviu nu ar fi reușit să își aducă fiul acasă, a recunoscut Mihai Raducanu, care a adăugat că femeile implicate au fost un sprijin emoțional imens pentru întreaga familie.

„Familia noastră le este extrem de recunoscătoare”, a spus acesta, citat de waz.de.

Din suma totală strânsă, o parte din bani nu a fost necesară pentru repatriere, iar acești bani au fost transferați către copiii lui Silviu Munteanu, ca sprijin în urma pierderii tatălui lor.