sâmbătă, 23 noiembrie 2024
Informația fără granițe


„Se fac bani în străinătate, dar atâta e de greu de nu vă pot spune!” Povestea lui Ionuț, întors în România după 9 ani de muncă în Germania

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Din diaspora Din România Știri - vineri, 4 octombrie 2024 Etichete: , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Ionuț Lazăr, un cioban din satul Deleni, județul Mureș, a decis să renunțe la munca în Germania și să se întoarcă acasă, după ce a realizat că viața peste hotare e mai dură decât munca la stână.

Ionuț Lazăr. Sursă foto: click.ro.

- Continuarea după publicitate -

Tânărul, care a lucrat în construcții, a declarat pentru Click.ro că experiența a fost una epuizantă și că nu dorește să repete această aventură:

„Nici să nu mai aud de ea, las’ să meargă alții, eu rămân la oi!”.

În căutarea unui trai mai bun, Ionuț a plecat în Germania, însă dorul de casă și greutățile întâmpinate în străinătate l-au determinat să revină rapid în România.

- Continuarea după publicitate -

În timpul petrecut în demolări, programul său de muncă începea de la ora 5:00 dimineața și se încheia abia seara, lăsându-l epuizat.

Chiar dacă alți colegi câștigau până la 20 de euro pe oră, tânărul cioban, fiind neexperimentat, a lucrat pe un salariu mai mic.

„Se fac bani în străinătate, dar atâta e de greu de nu vă pot spune! Dorul de casă, dorul de țară, de familie…”, a spus el, subliniind că banii nu se pot compara cu liniștea și fericirea pe care le găsește acasă.

Deși a strâns 1.200 de euro în Germania, Ionuț a decis că nu merită să continue și s-a întors în România, unde a investit banii câștigați în câteva oi și a reluat activitatea de cioban.

„Am zis la un moment dat, eu nu mai stau, mă duc acasă. Și-așa se strâng oile de-acum, vin Paștile, trebuie să mă duc acasă. De-acolo am venit oarecum nebun”, a povestit el.

- Continuarea după publicitate -

Pentru Ionuț, locul natal are o valoare neprețuită, fiind locul în care a crescut alături de părinți și bunici.

„Sunt oameni care își vând casa din locul unde au crescut și se duc la oraș. Pe mine nu m-ar lăsa inima să-mi vând casa, locul de lângă părinți, de lângă bunici”, a explicat el, mărturisind că nu ar putea să se stabilească într-un oraș.

„Eu n-aș putea sta la oraș, eu vin nebun de-acolo”, a adăugat el.

Cu un mesaj de încurajare pentru românii din diaspora, Ionuț le recomandă să se întoarcă acasă, să investească în agricultură și să contribuie la dezvoltarea țării:

- Continuarea după publicitate -

„Un sfat nu numai pentru tineri, pentru toți oamenii plecați în străinătate: dacă ați strâns niște bănuți, vă recomand cu toată stima să vă întoarceți în țară, să faceți ceva pentru voi și pentru țara asta, să n-o lăsăm de izbeliște!”.

El subliniază importanța muncii în agricultură și creșterea animalelor, explicând că „din animal trăiești, că animalul oferă, produce. Un picuț îi greu, că și mie mi-o fost greu, dar încet, încet, producția vine”.

Povestea lui Ionuț Lazăr ilustrează cum dorul de casă și atașamentul față de pământul natal pot cântări mai mult decât avantajele financiare oferite de viața în străinătate.

El a ales să rămână la oi și să își construiască o viață fericită în mijlocul naturii, alături de familia sa.