Spania: 61 de muncitori exploatați de cinci români. Munceau 11 ore pe zi și locuiau 25 de persoane în trei camere
Garda Civilă din Spania a eliberat 61 de lucrători din mâinile unei organizații criminale compusă din cetățeni români care-i exploatau prin muncă pentru a scoate profit și pe care i-au cazat în condiții mizere, obligându-i să plătească și chirie. Majoritatea muncitorilor exploatați proveneau din România și Bulgaria.
Potrivit unui comunicat de presă publicat miercuri, 26 februarie 2020, pe site-ul oficial al Gărzii Civile din Spania, organizația criminală a fost destructurată în cadrul unei operațiuni numită „Bravos” care a durat luni de zile și s-a încheiat cu arestarea a cinci persoane de cetățenie română care se ocupau cu traficul și exploatarea forței de muncă. Rețeaua era condusă de un cuplu de români, soț (M.M. inițialele numelui) și soție (S.M.) în vârstă de 49 și 45 de ani, care locuiau în provincia Castellón și care aveau totodată antecedente penale pentru infracțiuni similare.
Muncitorii exploatați erau racolați din mediile sărace din România și Bulgaria, iar traficanții profitau de vulnerabilitatea lor economică și psihologică promițându-le un contract de muncă în Spania cu un salariu bun, plus cazare decentă și gratuită pe toată durata contractului. Muncitorii racolați se lăsau convinși de aceste promisiuni și în cele mai multe cazuri împrumutau bani pentru a-și plăti drumul până în Spania, unde odată ajunși îi aștepta o situație cu totul diversă de cea relatată de cei care i-au recrutat.
Mai exact, victimele erau așteptate în Spania de M.M. și soția lui care îi duceau în diferite locuințe din provinciile Castellón, Valencia și Lleida și le solicitatu documentele pentru a le elibera NIE (documentul de identitate fiscală) și a le întocmi contractele de muncă. Cu toate acestea, muncitorii români și bulgari nu mai primeau apoi nici documentele lor de identitate și nici celelalte documente sau vreun contract de muncă, pentru care li s-a perceput și o taxă de 20 de euro de fiecare.
Dar acesta era doar începutul coșmarului pentru acești lucrători, deoarece au descoperit ulterior că trebuie să locuiască și câte 25 îngrămădiți în numai trei camere, iar cazarea nu era deloc gratuită așa cum li s-a spus la plecare din țara de origine, ci erau obligați să le plătească celor doi soți români 75 de euro pe lună de persoană. Nici măcar transportul de la casele unde erau cazați și până la locul de muncă nu era gratuit pentru lucrători, aceștia fiind obligați să plătească 3 euro în fiecare zi pentru acest „lux”.
Muncitorii erau exploatați apoi de dimineața până seara la recoltarea citricelor în provinciile menționate mai sus și, evident, nici în privința programului de lucru nu au avut mai mult noroc, care era de 11 ore pe zi: de la ora 7:30 la ora 18:30, cu numai 15 minute de pauză pentru prânz. Iar când a venit ziua de plată, în ciuda faptului că la plecarea din țară li s-a spus că vor fi plătiți în numerar, muncitorii au fost nevoiți să meargă împreună cu cei doi soți români la bancă și să deschidă un cont curent, pe motiv că salariile pot fi plătite de angajatorii spanioli doar prin transfer bancar. Ceea ce nu era fals, doar că M.M. și soția lui au dat pentru fiecare lucrător la deschiderea contului adresele lor personale și nu ale titularului, iar cardurile bancare ajungeau în mâna infractorilor odată emise. Astfel, soții români scoteau bani la discreția lor din conturile bancare ale lucrătorilor, lăsându-i doar cu niște sume de mizerie pentru munca depusă, iar banii furați de la aceștia erau trimiși apoi în România pentru „spălare”, mai precizează Garda Civilă.
Ancheta autorităților spaniole a durat luni întregi și a scos la iveală toate infracțiunile celor cinci români care făceau parte din organizație, inclusiv cele relatate mai sus, iar declarațiile celor 61 de victime au permis agenților de la Garda Civilă să-i pună sub arest preventiv pe membrii grupării, dar și să verifice că muncitorii au fost într-adevăr recrutați și înșelați de aceștia din România și Bulgaria. Mai mult, autoritățile spaniole au constatat că numărul muncitorilor exploatați de-a lungul anilor și până în prezent de către această grupare ar ajunge la circa o mie de persoane.
Operațiunea a fost coordonată de Curtea de Instrucțiune nr. 2 din Nules (Castellón) împreună cu procurorul delegat pentru imigrări din provincie și desfășurată de Secția pentru Trafic de Persoane din UCO și unitatea de poliție judiciară organică din Comandamentul Castellón, cu sprijinul unor unități precum USECIC și Serviciul Cinologic.