sâmbătă, 23 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Ministerul Transporturilor a aprobat circulația trenurilor special comandate cu muncitori români între România și țările UE

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Din România Știri - vineri, 8 mai 2020 Etichete: , , ,

- Conținut sponsorizat -

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC) din România a aprobat procedura cu privire la circulația trenurilor de călători special comandate în vederea transportului de lucrători sezonieri, inclusiv al celor care desfășoară activități de îngrijire a persoanelor vulnerabile, între România și alte state membre ale Uniunii Europene, pe perioada stării de urgență instaurate din cauza pandemiei de coronavirus. Anunțul a fost făcut vineri, 8 mai, de instituția menționată mai sus printr-un comunicat de presă publicat pe site-ul oficial al acesteia.

Decizia vine după cel puțin două săptămâni de negocieri între ministrul Afacerilor Europene din guvernul austriac, Karoline Edtstadler și ministrul Transporturilor din țara noastră, Lucian Bode.

- Continuarea după publicitate -

„Libera circulație a lucrătorilor trebuie să fie garantată chiar și în perioadele de criză, dacă reglementările autorităților de sănătate și de frontieră sunt respectate cu strictețe „, au subliniat cei doi miniștri.

„Prin acest ordin (Ordinul nr. 951/2020 publicat în data de 7 mai în Monitorul Oficial – n.r.) se aprobă procedura pentru circulația trenurilor de călători special comandate în vederea transportului de lucrători sezonieri, inclusiv al celor care desfășoară activități de îngrijire a persoanelor vulnerabile, între România și alte state membre ale Uniunii Europene, pe perioada stării de urgență cauzată de pandemia de COVID-19. Procedura este rezultatul discuțiilor purtate de către reprezentanții MTIC cu cei ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Afacerilor Interne și cei ai Ministerului Afacerilor Externe. Prin această procedură sunt stabilite obligațiile care cad în sarcina fiecărei părți implicate în transportul special comandat pe calea ferată al lucrătorilor sezonieri, inclusiv al celor care desfășoară activități de îngrijire a persoanelor vulnerabile”, se mai transmite în comunicatul MTIC.

Primul tren, care va circula pe timp de noapte cu până la 350 de îngrijitoare românce la bord, este programat să plece pe 10 mai din Timișoara spre Viena, a informat partea austriacă. Transporturile sunt organizate de Asociația Profesională a Îngrijitorilor din cadrul Camerei de Comerț a Austriei (WKÖ). Conform celor anunțate de președintele asociației, Andreas Herz, informațiile necesare sunt disponibile pe site-ul www.daheimbetreut.at.

- Continuarea după publicitate -

După cum se poate observa dintr-un document publicat pe pagina menționată mai sus, în prezent sunt disponibile locuri pentru rezervare în cel puțin trei trenuri: pentru 10 mai (Timișoara-Viena), pentru 12 mai (Viena-Timișoara) și pentru 13 mai (Timișoara-Viena). Fiecare tren va avea 300 de locuri care pot fi rezervate de agențiile de muncă și 50 de locuri disponibile pentru persoanele fizice.

„În termeni concreți, rezervările pot fi făcute la adresa de e-mail personenbetreuung-zug@btu.at atât de agențiile intermediare, precum și de familiile care nu colaborează cu astfel de agenții”, a precizat Herz, citat de Kleine Zeitung.

Trenurile se vor deplasa pe timp de noapte, cu patru persoane cazate în fiecare compartiment, mai precizează sursa citată. După sosirea la Viena-Schwechat, supraveghetorii vor fi duși la un hotel din aeroport unde vor fi efectuate teste pentru COVID-19. Biletul trenului costă 100 de euro, testul pentru coronavirus are un preț de 105 euro și cazarea la hotel este de 74 de euro. Dacă rezultatul testului iese negativ, familiile vor putea prelua îngrijitoarele pentru a le transporta la locul de muncă.

Potrivit ministrului austriac pentru Afaceri Europene, aproximativ 33.000 de oameni din Austria depind zilnic de un asistent familial, iar mulți dintre aceștia provin din România.