vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Șomajul în Spania: condiții de îndeplinit, durata acordării indemnizației și exportul acesteia

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Informații utile Prima pagină Știri - miercuri, 5 ianuarie 2022 Etichete: , , , , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Pentru a beneficia de prestațiile pentru șomaj în Spania un lucrător trebuie să-și declare disponibilitatea de a se înregistra la SEPE/INEM (sepe.es) ca persoană în căutare activă a unui loc de muncă și să cotizeze la sistemul de securitate socială cel puțin 360 zile în ultimii 6 ani.

Pentru obținerea prestației pentru șomaj lucrătorul trebuie să se adreseze Serviciului Statal de Ocupare spaniol sau filialei regionale a acestuia, în cel mult 15 zile de la momentul încheierii relației de muncă (excepție în cazul demisiei).

- Continuarea după publicitate -

Pentru a beneficia de indemnizaţia de şomaj este necesar să fi cotizat minim 360 de zile în ultimii 6 ani la sistemul de securitate socială spaniol. Perioada în care se acordă indemnizaţie de şomaj diferă în funcţie de perioada de timp în care s-a cotizat.

Minimul este de 4 luni iar maximul perioadei în care puteți beneficia de indemnizație de șomaj este de 2 ani (pentru cel puţin 6 ani cotizaţi, însumându-se anii cotizați și neutilizați în ultimii 6 ani în România sau alte state europene).

Exportul prestației de șomaj, dacă părăsiți teritoriul Spaniei

- Continuarea după publicitate -

În cazul părăsirii teritoriului spaniol, pentru a primi în continuare ajutorul de șomaj la care are dreptul în Spania, lucrătorul trebuie să anunțe Serviciul Public de Ocupare spaniol (SPEE/INEM) înaintea plecării și apoi, în termen de 7 zile, să contacteze agenția de ocupare din țara în care se deplasează (în România, Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă- ANOFM: www.anofm.ro), pentru a se înscrie ca persoană care caută activ un loc de muncă.

Condiții pentru menţinerea dreptului la prestaţia de şomaj (exportul prestaţiei de şomaj) pentru şomerii care se deplasează în alt stat membru în vederea căutării unui loc de muncă:

  • şomerul trebuie să rămână la dispoziţia instituţiei competente timp de 4 săptămâni de la data deschiderii dreptului la prestaţii de şomaj;
  • în termen de 7 zile de la data obţinerii autorizării exportului prestaţiei de şomaj, şomerul trebuie să se înregistreze în evidenţa serviciilor de ocupare din statul în care îşi caută un loc de muncă şi să se supună procedurilor de control pe perioada exportului.

Alte prevederi:

  • perioada de „export” a prestaţiei poate fi extinsă de instituţia competentă de la 3 luni la maximum 6 luni;
  • plata prestaţiei de şomaj va fi efectuată direct de către instituţia competentă, iar monitorizarea situaţiei şomerului şi comunicarea informaţiilor privind înregistrarea, căutarea unui loc de muncă sau faptele de natură să modifice dreptul la prestaţii constituie responsabilitatea instituţiei din statul în care şomerul s-a deplasat pentru a-şi căuta un loc de muncă.

Principalele ajutoare sociale acordate de sistemul spaniol de securitate socială:

  • Ajutor pentru pierderea unui loc de muncă fără să fi cotizat 360 de zile, dar cel puțin între 3 și 6 luni, în funcție de responsabilitățile familiale;
  • Ajutor dupa terminarea dreptului la prestaţia contributivă;
  • Ajutor pentru persoane cu vârsta peste 52 de ani;
  • Renta Activa pentru Insertie;
  • Renta minimă de inserție (salariul social;
  • Renta agrară;
  • Renta minimă de inserție (salariul social;
  • Renta agrară.

Există şi entităţi precum Crucea Roşie, Samur, Caritas, bisericile şi alte organizaţii umanitare care se administrează după propriile reguli. Însă şi ajutoarele acordate de aceste entităţi se bazează pe anumite criterii (sărăcie extremă, minori, victime ale violenţei de gen etc) şi se acordă pe termen limitat.

- Continuarea după publicitate -

Sursă articol: Ghidul lucrătorului român în străinătate, material elaborat cu sprijinul Ambasadei României în Spania.