vineri, 22 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Călătoriile internaționale cu autocarul interzise și după 15 mai. Transportatorii români: Inacceptabil!

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Informații utile Prima pagină Știri - joi, 14 mai 2020 Etichete: , , , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

O măsură care va fi menţinută după data de 15 mai este suspendarea transportului rutier internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru cursele efectuate către toate ţările din zona roşie de risc epidemiologic şi din acestea către România. Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a solicitat autorităţilor române eliminarea acestei hotărâri şi tratament nediscriminatoriu pentru operatorii români de autocare.

Cele 5 țări aflate în prezent pe lista INSP ca fiind zone roșii cu risc epidemiologic sunt: Italia, Franța, Germania, Spania și Iran.

- Continuarea după publicitate -

Transportatorii solicită guvernului țării noastre să oprească discriminarea operatorilor români de transport rutier cu autocare, faţă de operatorii aerieni sau feroviari. „Este inacceptabil ca lucrătorii români să aibă voie să meargă cu avionul sau cu trenul, şi cu autocarul nu!”, spun aceştia, într-un comunicat Agerpres.

Potrivit UNTRR, pe perioada stării de urgenţă, activitatea transportatorilor rutieri români de persoane în trafic internaţional a fost suspendată conform art. 11 din Ordonanţa militară nr.7, fiind permise numai zborurile efectuate de operatorii aerieni prin curse neregulate (charter) pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state.

De asemenea, prin Ordinul MTIC nr. 951/2020 publicat în Monitorul Oficial din 07.05.2020, s-a aprobat Procedura pentru circulaţia trenurilor de călători special comandate în vederea transportului de lucrători sezonieri, inclusiv al celor care desfăşoară activităţi de îngrijire a persoanelor vulnerabile, între România şi alte state membre ale Uniunii Europene, pe perioada stării de urgenţă.

- Continuarea după publicitate -

„Considerăm că aşa cum se permite plecarea la lucru cu avion charter, tren şi cu autoturism, trebuie să fie permisă şi deplasarea cu autocarele, atât pentru a permite celor care au contracte să meargă la lucru şi să degreveze presiunea pe bugetul statului, cât şi pentru a permite transportatorilor de persoane sa organizeze similar cu liniile aeriene tot chartere spre ţări precum Germania, Spania, Franţa. Precizăm că transportul cu autocarul este preferat de multe companii din România pentru organizarea deplasării personalului angajat şi a lucrătorilor sezonieri, având în vedere preţul accesibil, precum şi siguranţa, calitatea şi flexibilitatea serviciilor oferite. Semnalăm că prin actuala restricţionare a activităţii transportatorilor rutieri români de persoane, s-a ajuns la situaţia inacceptabilă în care operatori străini de autocare să asigure transportul către Vestul UE al lucrătorilor români din agricultură”, au adăugat reprezentanţii UNTRR.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală, fondată în 1990, care promovează şi apăra interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise – operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.