Cinci state au votat împotriva Laurei Codruța Kövesi în Consiliul UE. Țări conduse de guverne socialiste și populiste
Ambasadorii statelor membre ale UE au votat, joi, pentru desemnarea Laurei Codruța Kövesi în funcția de procuror-șef european.
22 de state UE, din 27, au fost de acord cu instituţia Parchetului European, care va investiga mari cazuri de corupţie. Din cele 22 de state, 17 au votat pentru Laura Codruţa Kövesi , în timp ce cinci s-au opus. Cele cinci state care ar fi votat împotrivă, conform adevarul.ro, sunt: Spania, Portugalia, Slovacia, Italia şi Cehia. Primele trei sunt conduse de guverne socialiste, iar Italia și Cehia au la conducere guverne populiste.
În Cehia, la putere este un guvern populist, condus de Andrej Babis, contestat în stradă de mii de persoane, care i-au cerut demisia după ce a fost acuzat de fraudă cu fonduri europene. prin urmare, Babis ar putea fi unul dintre „clienţii“ Laurei Codruţa Kövesi.
Guvernele care au votat împotriva Codruţei Kovesi au relaţii bune cu PSD şi, prin ambasadori, s-au împotrivit constant ca fosta şefă DNA să ajungă în fruntea Parchetului European, au explicat surse de la Bruxelles.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că i-a comunicat Luminiței Odobescu, ambasadorul României la UE, că el, în calitate de președinte al țării, o susține pe Laura Codruța Kövesi pentru funcția de procuror-șef european. Asta, deși Viorica Dăncilă îi ceruse să voteze împotriva ei. Numai că, potrivit ultimelor informații, Odobescu nu a făcut ce i-a cerut premierul, ci a executat ordinul președintelui.
Premierul Viorica Dăncilă, a reiterat, miercuri seară, ideea potrivit căreia Guvernul nu o susține pe Laura Codruța Kövesi pentru funcția de procuror-șef european, precizând că, joi, ambasadorul României la Uniunea Europeană va vota împotriva fostului procuror-șef DNA. Ulterior, premierul a spus că nu a apucat să vorbească cu ambasadorul român la UE și că nu știe cum a votat.