Deputat din Marea Britanie: „Exploatarea sexuală la scară industrială a femeilor românce este o rușine națională”
Traficul de persoane în scopul prostituției este cea mai comună formă de trafic de persoane din Uniunea Europeană, iar 95% dintre victime sunt femei. Traficul pentru exploatare sexuală este, de asemenea, considerat a fi cea mai profitabilă formă de sclavie modernă, fiecare victimă generând de 10 ori profit pentru exploatatorul lor, spun cercetătorii.
Luna trecută 24 de persoane suspectate de proxenetism au fost arestate în Marea Britanie și în România, într-o operațiune condusă de Poliția din Scoția. Arme, mașini de lux și sume mari de bani au fost confiscate în cadrul operațiunii. Se presupune că serviciile sexuale ale victimelor erau promovate pe internet. Toți banii erau încasați de gruparea criminală.
La acea vreme, autoritățile române declarau că femeile respective trăiau în sărăcie, în țara noastră, și că erau înșelate de proxeneți cu promisiuni pentru o viață mai bună. Experții din România se tem că pandemia va provoca o creștere a acestor cazuri, informează The National.
Ministrul scoțian al Siguranței Comunității, Ash Denham, va prezenta săptămâna viitoare, în cadrul unui summit convocat de grupul de egalitate „UK Feminista” din Marea Britanie care se va ține luni, 26 octombrie, o platformă cu experți și activiști români în încercarea de a aborda exploatarea sexuală a femeilor traficate de către bărbați în Marea Britanie, mai scrie sursa citată.
La acest summit vor fi prezenți, de asemenea, și deputatul laburist Diana Johnson, care prezidează grupul parlamentar al tuturor partidelor cu privire exploatarea sexuală în scopul prostituție, precum și experți și militanți de la diferite agenții din Marea Britanie și România.
„Exploatarea sexuală la scară industrială a femeilor românce de către bărbații din Marea Britanie este o rușine națională (pentru Marea Brtianie – n.r.). Majoritatea bărbaților nu plătesc pentru sex, dar acei puțini care fac asta alimentează un comerț sexual brutal care distruge vieți”, a spus deputatul Johnson.
„Orice formă de trafic sau exploatare a oamenilor este urâtă. De aceea, Legea privind traficul de persoane din 2015 a Scoției a introdus noi infracțiuni și puteri suplimentare pentru a permite polițiștilor și procurorilor să aducă traficanții în justiție, precum și consolidarea protecției pentru supraviețuitori. Am mărit finanțarea pentru a sprijini femeile victime ale traficului în scopul exploatării sexuale comerciale, lucrând cu parteneri cheie, cum ar fi Alianța pentru Sensibilizarea la Trafic. (Trafficking Awareness Raising Alliance – n.r.). Cu toate acestea, mai sunt multe de făcut și, în cele din urmă, trebuie să ne uităm și la cei care creează o cerere pentru sectorul prostituției – cumpărătorii”, a declarat și Ash Denham.