joi, 21 noiembrie 2024
Informația fără granițe


Descoperire uimitoare pe un aeroport din Italia: Peste 150 de kg de crabi și pești vii în bagajele unor pasageri

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Din diaspora Știri - sâmbătă, 24 februarie 2024 Etichete: , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Autoritățile italiene au interceptat peste 150 de kilograme de crabi vii și alte cantități semnificative de pește ascunse în bagajele unui grup de pasageri sosiți din China, în cadrul unei operațiuni desfășurate la aeroportul Malpensa din Milano.

Descoperirea a fost făcută de funcționarii Agenției vamale și ai Gărzii Financiare, care au fost alertați de cantitatea neobișnuită de mare de bagaje prezentate de grup la control.

- Continuarea după publicitate -

La deschiderea bagajelor, au fost găsite cantități mari de pește și crabi, încă în viață după zece ore de zbor, relatează Il Fatto Quotidiano.

Investigațiile ulterioare au arătat că, deși crustaceele nu făceau parte din speciile protejate de convenția Cites, destinate protejării florei și faunei pe cale de dispariție, acestea erau de fapt crabi ‘Eriocheir Sinensis’, o specie invazivă originară din sud-estul Asiei.

Această specie, cunoscută și sub numele de crabul păros datorită aspectului caracteristic al cleștilor, reprezintă o amenințare serioasă pentru ecosistemele locale, având capacitatea de a dăuna sau chiar distruge habitatele acvatice native.

- Continuarea după publicitate -

În China, acești crabi sunt considerați o delicatesă, în special în bucătăria din Shanghai și cea cantoneză. Cu toate acestea, introducerea accidentală a acestor crabi invazivi în Europa, prin intermediul navelor, și acum, așa cum relevă acest caz, prin transportul aerian, reprezintă o problemă ecologică majoră.

În Statele Unite, importul acestor crabi este interzis, dar ei pot fi totuși găsiți pe piața neagră, unde prețul unui exemplar poate ajunge la zece euro.

Crabii au fost confiscați de autorități, care au inițiat proceduri pentru confiscarea și eliminarea lor, în scopul de a preveni răspândirea în ecosistemele locale.

Pasagerii implicați în acest caz vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 1.000 și 50.000 de euro, ca măsură punitivă pentru încercarea de a introduce specii invazive în Italia. Această operațiune subliniază riscurile ecologice asociate cu transportul internațional de specii vii și eforturile autorităților de a proteja biodiversitatea locală.

Într-un caz separat, dar la fel de recent, petrecut pe aeroportul Capodichino din Napoli, funcționarii Agenției Vamale și ai Monopolurilor au confiscat numeroși melci giganți vii, transportați ilegal în bagajul personal al unui cetățean nigerian rezident în provincia Caserta.

- Continuarea după publicitate -

Interogat de oficialii vamali, pasagerul a recunoscut că a achiziționat melcii în țara sa de origine ca aliment comestibil.

Cu toate acestea, explicație oferită nu a justificat transportul ilegal al animalelor fără documentația necesară și certificările sanitare. Așadar, melcii au fost confiscați.