Disperarea unei românce din Spania, bolnavă de cancer: „Nu vreau să mor. Sunt prea tânără ca să mor”
Simona Liliana Bănică, o femeie de naționalitate română, în vârstă de 49 de ani, rezidentă în localitatea spaniolă Requena (comunitatea autonomă Valenciană) așteaptă de trei luni să fie supusă unei operații urgente pe creier, dar se pare că nu-i ajung banii.
După cum relatează epe.es, conaționala noastră se află pe lista de așteptare pentru o intervenție chirurgicală de îndepărtare a unei tumori de pe creier. Inițial, i s-a promis că va fi operată la Spitalul General înainte de sărbătorile de Crăciun. Atunci i s-a spus că ar fi periculos să nu o facă, fiindcă era o operație urgentă, extrem de delicată.
După trei luni de așteptare, femeia este disperată și cu răbdarea ajunsă la capăt. „Capul mă doare foarte tare, simt furnicături pe frunte și văd încețoșat. Nu vreau să mor”, mărturisește Simona Liliana. Luna viitoare va împlini minunata vârstă de 50 de ani.
Cu inima plină de speranță privește într-una ecranul telefonului în așteptarea apelului eliberator. Însă cel de la spital nu este singurul apel pe care îl așteaptă. În iulie 2022, sistemul de securitate socială a încetat să-i mai plătească cei 405 de euro pe care îi primea, reprezentând venitul minim vital (IMV).
Singurul lucru care s-a schimbat recent în situația familiei sale a fost că fiica sa a ajuns la majorat, fapt pe care Simona Lilian l-a comunicat în timp util. Dar ea are în grijă un alt copil, de 17 de ani, din alocația căruia trăiește de când n-a mai primit venitul minim vital. Alocația este de numai 106,15 euro și reprezintă venitul lunar din care trebuie să trăiască amândoi.
Două scrisori în trei luni
Simona Liliana a primit însă două scrisori de la Ministerul Incluziunii, Securității Sociale și Migrațiilor în care i se explică modificările aduse sumelor pe care trebuie să le primească. În prima scrisoare, care datează din 26 septembrie 2022, ministerul a informat-o că noua sumă pe care o va primi va fi de 331 euro.
Dar zilele au trecut și nu au apărut venituri în contul său. Trei luni mai târziu, pe 26 decembrie, a primit o a doua scrisoare. Cu aceasta ocazie, a aflat că i-a fost redusă suma care trebuia să o primească la 214,67 euro. În ianuarie, IMV i-a intrat din nou în cont, dar suma a fost de numai 32 de euro.
Complet derutată, Simona Liliana a luat toate scrisorile și documentele pe care le-a primit și a mers cu autobuzul în vizită la INSS, deși nu obținuse o programare anterioară, pentru a-i explica cineva de ce a primit 32 de euro în loc de 214,67.
A prezentat funcționarilor INSS toate hârtiile pe care le-a primit de la ei. I-au spus că vor verifica și apoi o vor suna. Același răspuns primit și de la Spitalul General. Dar telefonul nu sună.
Deopotrivă, victimă și luptătoare împotriva violenței domestice
Însă conaționala noastră nu se dă bătută cu una, cu două. Este o luptătoare și o un muncitoare înnăscută. Locuiește în Requena, un oraș cu cazare mai ieftină decât în marile orașe și cu locuri de muncă. Ea a făcut de toate.
A lucrat pe câmp, în domeniul ospitalității, ca ambalator de ceapă și usturoi, în depozite, la curățenie, etc. Victimă a violenței domestice și cu un fost soț care „nu mi-a plătit niciodată întreținere pentru cei trei copii”, ea a reușit să-i crească singură.
Cu cei doi copii majori emancipați, bolnavă, acum Simona Liliana locuiește împreună cu băiatul său minor și este terorizată de noile facturi. „Cu ce plătesc eu factura la gaz acum? Uite… e mai mult de 200 de euro”.
Deși are pe creier o tumoare care crește pe zi ce trece, neurochirurgul i-a spus să nu-și facă griji, probabil pentru a-i reduce stresul la minimum. „Și eu n-am IMV fără să știu de ce. Vreau doar să-mi spuneți când o să-l primesc, pentru că trebuie să plătesc chiria în timp ce am și o intervenție chirurgicală”, spune oftând Simona Liliana.
„Și aștept apelul pentru operație în fiecare zi, în fiecare minut. Mi s-a spus că este urgent și mă simt rău, într-adevăr. Nu vreau să mor. Sunt prea tânără ca să mor”, conchide ea cu ochii în lacrimi.