Familie de români, condamnată în Spania la 50 de ani de închisoare. A exploatat 10 conaționali, numindu-i păduchi și porci
O familia de români a fost condamnată în Spania la peste jumătate de secol de închisoare pentru exploatarea și umilirea a zece compatrioți, inclusiv o minoră însărcinată. Pedeapsa a fost confirmată de Curtea Supremă spaniolă, marcând finalul unui caz revoltător ce a avut loc în Sevilla.
Sentința vine după ce Tribunalul Superior de Justiție din Andalucía a stabilit inițial o pedeapsă de 50 de ani și 10 zile de închisoare pentru Vasile P., Sorina P., Alexandru T. și Ionut-D.P., reducând astfel sentința inițială de 56 de ani și 12 zile, cu un termen efectiv de executare de 15 ani și trei zile, informează Diario de Sevilla.
De asemenea, a fost confirmată interzicerea comunicării și a apropierii la 300 de metri de victime timp de cincisprezece ani și plata unei despăgubiri totale de 100.000 de euro pentru prejudiciul moral cauzat acestora.
Familia (un cuplu căsătorit și cei doi copii ai acestora) a fost acuzată că, timp de un an și jumătate, a exploatat munca a zece români în Sanlúcar la Mayor, oferindu-le condiții de trai mizere în două case ocupate ilegal.
Victimele au fost atrase în capcană cu promisiunea unui salariu de 25 de euro pentru fiecare sac de cartofi cules, promisiune care nu a fost niciodată onorată.
În schimb, muncitorii au fost forțați să caute mâncare în gunoaie și au fost insultați în mod constant
Cel mult au primit „10, 15 sau 20 de euro pe săptămână”. Cu acea sumă ridicolă trebuiau să-și procure mâncare. Și pentru a înrăutăți lucrurile, au fost săptămâni în care nu au fost plătiți.
„Uneori au fost forțați să caute alimente în containerele de gunoi”, a spus judecătorul. Ei nu puteau părăsi locuința „dacă nu erau însoțiți de un membru al clanului”.
În plus, le-au fost reținute documentele de identitate sub pretextul regularizării situației lor de muncă, iar de la fiecare a fost cerută suma de 530 de euro pentru aceste demersuri, creându-se o datorie fictivă care le lega pe victime de exploatatori.
De asemenea, victimele au fost obligate să-și predea telefoanele mobile, ceea ce însemna că „nu puteau comunica cu lumea exterioară”.
În ceea ce privește programul de lucru, în unele zile erau în picioare de la opt dimineața până la șase după-amiaza, „cu doar o scurtă pauză pentru o gustare”.
Când au ajuns la fermă, condamnații le-au spus ce să facă, i-au urmărit și „au strigat la ei, i-au lovit ca să muncească din ce în ce mai mult și mai repede și i-au insultat numindu-i păduchi, porci”.
Curtea Supremă a respins apelul celor patru membri ai familiei, confirmând astfel decizia Tribunalului Superior de Justiție din Andalucía și a evidențiat, în detaliu, disperarea și condițiile inumane în care au fost forțate să trăiască și să lucreze victimele.
Familia de exploatatori promiteau locuri de muncă bine plătite și o cazare decentă, dar realitatea a fost complet diferită, cu muncă extenuantă, fără remunerație adecvată și condiții de locuit degradante.
De asemenea, instanța a subliniat diferența drastică între condițiile de viață ale membrilor familiei acuzate și ale victimelor, precum și tratamentul umilitor și exploatarea constantă la care au fost supuse victimele.
În decembrie 2020, după ce autoritățile spaniole au fost alertate de situația acestor persoane, poliția a intervenit, eliberând victimele într-o operațiune comună a Poliției Naționale și a Gărzii Civile.
Sentința subliniază importanța protejării drepturilor omului și necesitatea unei vigilențe constante pentru combaterea traficului de persoane și a exploatării muncii.