Fiica unor români, model de integrare în Germania. Beneficiază de o bursă care îi va îmbunătăți perspectivele de viitor
Sandra Lupulescu, o tânără de naționalitate română în vârstă de 16 ani, care locuiește împreună cu părinții în orașul german Kornwestheim (landul Baden-Württemberg), a avut recent surpriza de a fi selectată pentru a primi o bursă în valoare de 3.000 de euro, potrivit Stuttgarter Nachrichten.
Absolventă a liceului „Ernst-Sigle-Gymnasium” din Kornwestheim, Sandra visează de mică să lucreze în industria modei și este conștientă că nu-i va fi foarte ușor să-și atingă obiectivul. Fiică a unor imigranți români, tânăra a absolvit în numai doi ani un liceu german cu un standard înalt de educație și care acordă o atenție deosebită personalității individuale și respectului reciproc.
Sandra avea numai patru anișori în 2010, anul în care împreună cu mama și sora sa mai mare a venit în Germania, urmând drumul deschis de tatăl ei care s-a aventurat primul în căutarea unui loc de muncă în străinătate. După ce a găsit o slujbă stabilă și a devenit un adevărat punct de sprijin, restul familiei l-a urmat, în perspectiva unei vieți mai bune și a unei educații superioare pentru cele două fiice.
„La început a fost dificil și obositor pentru noi” a mărturisit Sandra. Deși avea patru membri, familia sa locuia cu chirie într-un micuț apartament din Kornwestheim, deoarece nu găsiseră unul mai spațios. Chiar dacă mama sa era profesoară, a fost nevoită să se reorienteze profesional, asemenea calificări nefiind recunoscute în Germania. În plus, în acea perioadă Sandra a trebuit să facă față xenofobiei și discriminării.
Cu trecerea timpului, însă, tânăra noastră conațională nu și-a mai considerat originea ca pe o problemă, ci mai degrabă ca pe o oportunitate. Cunoașterea limbii materne, a tradițiilor și culturii românești, toate acestea au însemnat o comoară pentru ea, după cum singură a recunoscut.
Datorită experienței sale în domeniul migrației, ea a obținut, de asemenea, o bursă pe timp de trei ani de la Fundația Start (care sprijină elevi și studenți talentați ai căror părinți sunt imigranți în Germania).
Bursa face parte dintr-un program de educație și angajament pentru elevi, cu care beneficiarii trebuie să participe activ la viața socială și să-și îmbunătățească perspectivele de viitor, după cum dirigintele său i-a atras atenția asupra acestui deziderat.
Sandra va primi 3.000 de euro pe parcursul a trei ani. Cu această sumă, ea dorește să-și finanțeze obținerea permisului de conducere, deoarece de la separarea părinților ei, banii din familie s-au împuținat. Adolescenta știe că această sumă nu va fi suficientă pentru a-și realiza visul.
„Trebuie să fac economii financiare pentru viitorul meu”, a explicat ea. Tânăra absolventă de liceu va avea un loc de muncă „part-time” într-un magazin de modă, unde a făcut deja un stagiu de pregătire.
După ce a absolvit liceul în doar doi ani, Sandra vrea să studieze managementul modei internaționale. Ea va trebui să părăsească orașul Kornwestheim pentru a urma studiile dorite, precum și un alt vis de-al ei: de a trăi în străinătate în viitorul apropiat, pentru o perioadă de timp.
Ambițioasa tânără are planuri mari pentru anii ce vor veni. Participarea la program presupune ca ea să participe în mod regulat la seminarii, ca orice student obișnuit.
Pe lângă angajamentul ei față de liceu, care include poziția sa de reprezentant al clasei și slujba „part-time” pentru a strânge bani, Sandra va avea tot mai puțin timp pentru hobby-urile sale: lectura și cântatul la pian.
În ciuda acestor sacrificii, ea așteaptă cu nerăbdare schimbul de idei cu ceilalți bursieri. „Fiecare zi obișnuia să fie la fel, iar acum întâlnesc oameni noi”, a conchis încântată Sandra, tânăra despre care suntem siguri că vom auzi curând că lucrează în industria modei.