Ginere și soacră români exploatau conaționali în Spania. Cei doi riscă amenzi de până la 300.000 de euro și până la 3 ani de închisoare
Parchetul din Valladolid, comunitatea autonomă Castilia și León, a solicitat judecătorilor o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani pentru un om de afaceri român din sectorul agricol și 1 an și 9 luni pentru soacra sa, amândoi de origine română, pentru crearea unei societăți fictive în fruntea căreia a plasat-o pe această din urmă ca personaj principal, cu singurul scop de a evita plata contribuțiilor lucrătorilor săi către serviciul de asigurări sociale, contractând astfel o datorie de peste 106.000 euro către statul spaniol.
Aceasta este cel puțin versiunea prezentată de procurori, informează El Dia de Valladolid, aceștia acuzându-l pe bărbatul român de faptul că este autorul unei infracțiuni de înșelăciune în ceea ce privește contribuțiile la asigurările sociale, iar pe soacra sa o acuză de participarea, în calitate de complice, la săvârșirea acestei infracțiuni. Cei doi vor fi judecați în data de 24 noiembrie 2020 în cadrul instanței de judecată din orașul Valladolid.
Pe lângă pedepsele cu închisoarea deja menționate, Parchetul a cerut și acordarea unor amenzi de 300.000 pentru bărbatul român, respectiv 150.000 de euro pentru soacra lui, precum și decăderea din drepturile de a obține subvenții sau ajutoare publice și beneficii/stimulente fiscale, iar, ca răspundere civilă, de plata în comun și solidară a unui total de 106.717,99 euro către Trezoreria Generală a Asigurărilor Sociale.
Pârâtul, S.B., se dedica activității comerciale de furnizare de servicii agricole (tăiere, curățare, recoltare, etc) încă din anul 2013 prin intermediul societății „Butica Sorin”, cu sediul în Valdestillas (Valladolid), firmă la care avea mai mulți lucrători, tot de naționalitate română, înregistrați la serviciul de asigurări sociale, instituție la care a acumulat în timp mai multe datorii.
Astfel, pentru a evita plata taxelor pentru angajații săi, inculpatul a creat o altă societate, „Sabina Vasile”, cu același scop social, cu personal și activitate similare și a pus-o în fruntea acesteia pe soacra sa, punând totul în sarcina ei pentru a ascunde că, de fapt, el era cel care administra activitatea. Pentru a oferi o imagine și mai legală, s-a înregistrat și el însuși ca lucrător, mai scrie sursa citată.
Prin intermediul acestei societăți, S.B. a desfășurat diferite lucrări agricole cu diverși fermieri în perioada septembrie 2013 – ianuarie 2015, perioadă în care a reușit să evite plata contribuțiilor către asigurările sociale corespunzătoare până la o sumă de peste 106.000 de euro. Această sumă, însă, va fi nevoit să o plătească oricum, dacă va fi găsit vinovat, precum și dobânda de întârziere corespunzătoare.
În data de 24 februarie 2015, Direcția Provincială a Securității Sociale a emis o rezoluție prin care declara această societate fictivă, iar toate înregistrările corespunzătoare tuturor lucrătorilor au fost declarate frauduloase.