Mărturiile unor români din UK exploatați în condiții de sclavie: „Lucram 12 ore pe zi și mă plăteau jumătate din salariul minim”
Majoritatea oamenilor nici nu-și pot imagina cum ar fi ca într-o lună de zile să primească numai jumătate din salar, care și-așa este minim pe economie, nu mai spunem să trăiască timp de doi ani într-o astfel de situație.
Mai rău, să fii nevoit să dormi într-o cameră mizerabilă, în condiții de igienă degradante și să nu mai ai viață socială nicicum fiindcă lucrezi zilnic de dimineața până seara, fără să ai măcar dreptul la o pauză.
Aceasta este viața trăită de câțiva români care au emigrat în Marea Britanie pentru o viață și au ajuns să fie exploatați în condiții de sclavie de doi bărbați care dețineau o spălătorie auto în Carlisle, un oraș din Anglia cu circa 100 000 de locuitori.
Sitar Ali, în vârstă de 33 de ani, domiciliat peAdelaide Street, în Carlisle, și Defrim Paci, 42 de ani și domiciliat pe Windmill Close, în Sutton-in-Ashfield, Nottingham, au fost trimiși în închisoare vineri, 31 iulie 2021, condamnați pentru exploatarea a patru cetățeni români în spălătoria auto Shiny de pe Warwick Road pe care inculpații o dețineau și conduceau.
Paci, proprietarul spălătoriei, va sta la închisoare 3 ani și 9 luni, în timp ce Ali, care era managerul activității comerciale, a fost condamnat la 3 ani și 3 luni de închisoare. Cei doi au exploatat muncitorii români în perioada 2016-2017, conform presei britanice.
În cadrul procesului împotriva celor doi infractori au fost prezentate mai multe dovezi care arătau, printre altele, cum unul dintre români, care a lucrat nouă zile în spălătorie, a fost plătit cu numai £20 pentru acea perioadă.
Alți lucrători, toți români și cu vârste cuprinse între 21 și 49 de ani, au declarat că nu primeau echipamente de protecție împotriva substanțelor chimice folosite pentru spălarea mașinilor și că în încăperea în care erau cazați erau șobolani.
Cei doi inculpați le rețineau bani pentru cazare din salariile săptămânale, în schimb, pe lângă faptul că nu le erau plătite toate orele lucrate și erau plătiți cu mult mai puțin decât prevede legea britanică.
„Experiența pe care am trăit-o cât am lucrat la spălătoria auto din Carlisle m-a făcut să-mi pierd toată încrederea în oameni. Am fost tratat ca un gunoi de către cei care conduceau acel loc și asta mi-a provocat un stres extrem și anxietate pe termen lung. Retrăiesc adesea episodul oribil și maniera crudă în care Sitar și Defrim m-au tratat pe mine, precum și pe toți ceilalți care lucrau acolo”, a spus unul dintre lucrătorii români, citat de publicația britanică News and Star.
„Nu am mai fost în România de șase ani și asta a afectat foarte mult relația cu familia mea. Mă simt umilit pentru tot ce mi s-a întâmplat și mi-e rușine să-mi mai arăt fața în micul sat de unde provin”, a mai adăugat conaționalul nostru.
După ce a depus plângere la autorități împotriva celor doi șefi, bărbatul român a fost nevoit să intre într-un program de protecție a victimelor sclaviei și a fost mutat astfel dintr-o casă protejată în alta de mai multe ori în ultimii patru ani.
„Am pierdut legătura cu puținii oameni cu care aveam o relație strânsă și, în prezent, nu mai sunt în contact cu niciunul dintre ei. Viața mea socială a devenit complet inexistentă”, a spus românul din Anglia.
Un alt conațional, care a fost exploatat și el la aceeași spălătorie, a spus că i se pare o nedreptate teribilă ceea ce i s-a întâmplat.
„Episodul pe care l-am trăit la spălătoria auto din Carlisle a fost cea mai oribilă experiență prin care am trecut în viața mea și nu doresc nimănui să pățească așa ceva”, a precizat el.
„După cum am aflat mult prea târziu, timp de aproape doi ani am fost plătit cu mai puțin de jumătate din salariul minim pe economie (din Angalia – n.r.), în ciuda faptului că munceam din greu 12 ore în fiecare zi. Iar cazarea pe care ne-au pus-o la dispoziție era mizerabilă. Mă umplu de furie când mă gândesc la toate, prin câte am trecut acolo. Prioritățile proprietarilor erau să ne țină în necunoștință de cauză, să nu știm care sunt drepturile noastre, ca să ne poată exploata”, a adăugat el.
Românul care a lucrat doar nouă zile și a fost plătit cu numai £20 a spus că înainte de a ajunge în Marea Britanie lucrase în Spania și spera că această schimbare va fi în bine.
„Chiar dacă am lucrat la spălătoria auto Carlisle doar nouă zile, șocul acestei experiențe îmi va rămâne pe viață. M-am mutat în UK pentru a oferi familiei mele o viață mai bună. Am lucrat anterior în Spania și mă așteptam să găsesc condiții de muncă similare. Faptul că, din prima mea zi, am început să fiu tratat ca un animal, fără să mi se permită nici măcar o pauză, în timp ce proprietarii ne tratau ca pe niște sclavi, m-a supărat și m-a făcut să-mi fac griji pentru binele familiei mele. Condițiile mizerabile în care am fost nevoit să trăiesc au adăugat un stres suplimentar întregii experiențe”, a spus el.
„Ori de câte ori mă regăsesc gândindu-mă la lucrurile prin care am trecut, sunt cuprins de o panică extremă. Modul inuman în care Sitar și Defrim i-au tratat pe cei care au lucrat pentru ei va rămâne pentru totdeauna în mintea mea și m-a făcut să pierd încrederea în oameni”, a mai precizat bărbatul.
Din fericire, în cazul său viața a luat o întorsătură bună după ce a scăpat de acolo și a reușit să găsească o locuință decentă și un loc de muncă de pe urma căruia are o mulțime de satisfacții.